×
Shkenca dhe teknologjitë Maj 2012
Anija kozmike amerikane Dragon kthehet sot në Tokë. Kapsula pa pilot po shkëputet nga Stacioni
Avion zviceran i aftë të fluturojë për llogari të energjisë diellore, ditën e enjte në mëngjes u ngrit në ajër dhe u drejtua në të parin në botë fluturim ndërkontinental pa përdorur asnjë pikë karburant.
Siç treguan dhe diskutimet e zhvilluara në Simpoziumin ndërkombëtar mbi kozmosin, që
Shkrirja e akullnajave dhe shtresës sipërfaqësore të tokës në
Në revistën shkencore “Nature Nanotechnology” u publikuan rezultatet e studimit të shkencë
Specialistët e NASA-s arritën në konkluzionin, se në Sistemin Diellor numërohen
Ankorimi i anijes kozmike ruse “Sojuz” me Stacionin Kozmik Ndërkombëtar (SKN) u realizua në një lartësi rekord, njoftojnë në Qendrën e Drejtimit të Fluturimeve (QDF). Ekuipazhi që sapo mbërriti do të ndërmarrë ekspeditën e parë më kohëgjatë për këtë vit në SKN - më shumë se 4 muaj.
Fashoja për mbylljen e plagëve VitaVallis, që u përpunua nga shkencë
Anija kozmike “Sojuz TMA-04M” u ankorua sot me Stacionin Kozmik Ndërkombëtar (SKN), njoftuan në Qendrën ruse të Drejtimit të Fluturimeve. Bashkimi i saj me SKN u realizua sot në regjim automatik.
Më 17 maj është planifikuar ankorimi i anijes kozmike ruse “Sojuz TMA-04M” me Stacionin Kozmik Ndërkombëtar (SKN), që startoi me sukses të martën në mëngjes nga kozmodromi “Bajkonur” në Kazakistan. Për një afat 126-ditor do të hyjnë në detyrë kozmonautët rusë Gennadi Padallka, Sergei Revin si dhe astronauti i NASA-s Joseph Acaba.
NASA i dha lejë kompanisë private “Space-X” të dërgojë në Stacionin Kozmik Ndërkombëtar (SKN) anijen kozmike të përdorimit shumëherësh të përpunuar prej saj.
Anija ruse “Sojuz”, e cila startoi sot në mëngjes drejt Stacionit Kozmik Ndërkombëtar (SKN) me ekuipazhin e ri në bord, doli tashmë në orbitën rreth Tokësore. Ankorimi i anijes kozmike me SKN është planifikuar për datën 17 maj.
Një studim në revistën Lancet Oncology, i dedikuar kancerit, prononcon konkluzione të papritura. Sipas mendimit të ekspertëve, pas kancerit fshihen sëmundjet infektive dhe parazitare.
Në vend të akullnajave në malet e Alltaj (Altai) së shpejti do të duken pyje, mendojnë shkencëtarët. Për shkak të ndryshimeve klimatike masivet akullnajore atje po reduktohen në mënyrë të ndjeshme. Gjatë 40 viteve të fundit kanë shkrirë 77 akullnaja. Kjo tendencë, mendojnë specialistët e Universitetit Shtetëror të Alltait, do të ruhet gjatë 10 viteve të ardhshme.
Shkencëtarët rusë po përpunojnë një preparat që ngadalëson proceset e plakjes. "Ilaçi i Makropulosit" do të modelohet nga superkompjuteri "Lomonosov". Në rejtingun e Top-50 të Rusisë dhe Bashkësisë së Shteteve të Pavarura (BSHP ose CIS) superkompjuteri i Universitetit të Moskës renditet në vendin e parë.
Fluturimi i parë në Stacionin Kozmik Ndërkombëtar i anijes private kapsulë &ldquo
Eksperimenti "Mars-500", i cili imiton ekspeditën në Planetin e Kuq, do të ishte e arsyeshme të vazhdohej në orbitën rreth Tokës, mendojnë drejtuesit e tij.
Ekuipazhet e para për këtë vit të ekspeditës kohëgjat
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Maj 2012
Kalendari i ngjarjeve
Maj 2012
1
4
5
6
9
11
12
13
14
19
20
21
25
26
27
28
29
30