×
meteorit

Ekspertët e Institutit të Gjeologjisë të Filialit të Uralit të Akademisë ruse të Shkencave gjetën ndryshk brenda fragmentit të meteoritit që ra në qarkun e Çeljabinskut më 15 shkurt të vitit 2013.

Pesha e përgjithshme e meteoritit të Çebarkulit ishte rreth 11.000 ton, kurse në atmosferën e Tokës ai hyri me një shpejtësi prej 19 kilometra në sekondë. Në një konkluzion të tillë arriti grupi ndërkombëtar i shkencëtarëve. Atje ai u shpërbë në disa fragmente të vogla, shpejtësia mesatare e të cilave gjatë afrimit me sipërfaqen e Tokës u rrit deri në 30 kilometra në sekondë. Gjatë kësaj ndriçimi (flash) i shpërthimit të meteoritit tejkaloi atë diellor.

Një objekt fluturues i paidentifikuar, i ngjashëm me një meteorit apo një top zjarri, fluturoi në qiellin e natës duke u gdhirë 7 nëntori mbi shtetet perëndimore amerikane.

Nga fundi i liqenit Çebarkul (Chebarkul) u ngrit në sipërfaqe fragmenti më i madh i gjetur deri më sot i trupit të gurtë. Zhytësit dhe ekspertët sugjerojnë se ky është një fragment i meteoritit të Çebarkulit. Trupi qiellor shpërtheu mbi kryeqytetin e Uraleve Jugore më 15 shkurt të vitit 2013.

Nga fundi i shtratit të liqenit të Çerbakulit (qarku i Çeljabinskut, Rusi) u nxorr sot në sipërfaqe fragmenti më i madh i meteoritit "Çeljabinsk" me peshë rreth 570 kg.

Sot zhytësit kanë ndërmend të nxjerrin në sipërfaqe nga fundi i shtratit të liqenit të Çerbakulit (qarku i Çeljabinskut, Rusi) fragmentin më të madh të meteoritit të famshëm të "Çeljabinskut".

Në fundin e liqenit Çebarkul u gjet një trup, i cili mund të jetë fragmenti më i madh i meteoritit "Çeljabinsk", njofton ditën e hënë Ministria e rrezatimit dhe sigurisë mjedisore e rajonit të Çeljabinskut.

Zhytësit vazhdojnë të ngrejnë nga fundi i liqeni Çebarkull në rajonin e Çeljabinskut fragmentet prej guri. Shkencëtarët duhet të përcaktojnë nëse janë ato apo jo në të vërtetë fragmente të meteoritit, i cili në shkurt të këtij viti ra në liqen.

Zhytësit ngritën nga liqeni Çebarkull edhe 2 fragmente të tjerë të supozuar të meteoritit "Çeljabinsk", njofton ditën e martë Ministria e Sigurisë Ekologjike dhe të Rrezatimit të rajonit Çeljabinsk.

Kërkimet e meteoritit që ra në liqenin Çerbakul po zgjasin ca si shumë. Ka disa ditë që zhytësit nuk po arrijnë të gjejnë gjë. Specialistët u detyruan të zgjerojnë zonën e kërkimeve.

Në rajonin e Çeljabinskut të Rusisë vazhdojnë punët për nxjerrjen e meteoritit. Një pjesë e trupit qiellor, i cili shpërtheu mbi Çeljabinsk në shkurt të këtij viti, ra ​​në liqenin pranë qendrës së banuar Çebarkull. Zhytësit kanë arritur të ngrejnë disa fragmente. Pesha e fragmentit më të madh rezulton në rreth 5 kilogramë. Ekspertët janë të bindur se në fund të liqenit ka edhe disa fragmente të tjera.

Zhytësit arritën të ngrejnë në sipërfaqe fragmentin më të madhe deri më sot të meteorit që ra në shkurt në liqenin Çebarkull në rajon Çeljabinsk. 

Anëtarët e ekspeditës në liqenin Çerbakul arritën të nxirrnin në sipërfaqe nga një thellësi prej 13 metrash fragmentin e parë të meteorit, i cili është kthyer në një legjendë.

Në qarkun e Çeljabinskut ka lindur një lëvizje e re fetare - ajo e adhuruesve të meteoritit, i cili ra në liqenin e Çebarkulit.

Në liqenin e Çebarkulit ka filluar nxjerrja në sipërfaqe e pjesës më të madhe të meteoritit të Çeljabinskut. 

Në Republikën e Tartarstanit pranë lumit Vollga u hap një observator unikal. Teleskopi i tij, i projektuar nga astrofizikanët rusë, përbëhet nga nëntë teleskopë të vegjël dhe mund të monitorojnë vazhdimisht të gjitha pjesët e qiellit. Pajisja e re do të jetë në gjendje për të pikasur madje edhe mbeturinat më të vogla kozmike. Kjo është pjesë e "mburojës" mbrojtëse nga meteoritët, thonë ekspertët.

Astronomët spanjollë zgjodhën në mesin e asteroideve të njohura nga shkencëtarët kandidatin potencial për rolin e bolidit të Çeljabinskut.

Rusia dhe SHBA-ja do të punojnë së bashku për zhvillimin e sistemeve të
Sa serioz është problemi i meteorëve në Hënë? Rusia dhe vendet e tjera kanë ndërmend të ndërtojnë atje baza të banuara afatgjata. Edhe pse në lidhje me rreziqet që i presin atje njerëzit agjencitë hapësinore preferojnë të mos i kujtojnë edhe një herë të tepërt komunitetit ndërkombëtar. Goditja e fundit që iu dha Hënës pak kohë më parë nga një trup qiellor nxorri në pah realitetin e këtij problemi.
Në qytetin italian Frascati, pranë Romës, në Institutin evropian të Studimeve Hapësinore u hap Qendra e koordinimit dhe monitorimit të objekteve qiellore që ndodhen pranë Tokës dhe që mund të përbëjnë rrezik kërcënues.
Publikimet e mëparshme
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
Prill 2018
Kalendari i ngjarjeve
Prill 2018
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30