×
dorëheqje, Shkurt 2013
Sot më 20:00 me orën e Romës Selia e Shenjtë e Vatikanit do të mbetet bosh. Papa Benedikti XVI dha dorëheqjen. Ekspertët ia atribuojnë këtë abdikim të Papës faktit se katolicizmi bashkëkohor po përballet aktualisht me një krizë tejet serioze, kurse problemet e akumuluara për dekada të tëra me radhë dhe të lëna në heshtje me vetëdije nga Vatikani, Benedikti XVI gjatë viteve të qëndrimit të tij në fronin papal jo vetëm që nuk i zgjidhi, por madje dhe i përkeqësoi.
Me largimin e tij nga froni Benedikti XVI nuk anulon traditën e udhëheqjes së përjetshme të papëve të Romës, deklaroi Ambasadori i Vatikanit në Rusi, Kryepeshkopi Ivan Jurkovic.
Deputetët e Asamblesë Kombëtare - parlamenti - të Sllovenisë në një seancë të jashtëzakonshme i dhanë votën e mosbesimit konstruktiv Kryeministrit Janez Jansa. Si rezultat, i gjithë kabineti i ministrave së bashku me kryetarin e tij u shkarkua.
Presidenti rus Vladimir Putin ishte ndoshta i fundit nga kryetarët e shteteve që foli me Kryeministrin e Bullgarisë para dorëheqjes së tij.
Kryeministri i Bullgarisë, Bojko Borisov, nuk është paraqitur në mbledhjen e Asamblesë Kombëtare (Parlamentit) kushtuar dorëheqjes së kabinetit të tij, duke e justifikuar këtë me axhendën e vet shumë të ngjeshur, njoftuan mediat lokale.
Kryeministri bullgar Bojko Borisov shpalli se ai dhe qeveria e tij dhanë dorëheqjen në sfondin e protestave masive.
Abdikimi i Benediktit XVI u bë një ngjarje krejtësisht e papritur jo vetëm për besimtarët katolikë dhe Kurinë e Selisë së Shenjtë, por edhe për specialistët. Vetë Papa e motivon vendimin e tij për të lënë fronin me problemet shëndetësore. Ndërsa ekspertët flasin për krizën në gjirin e Kishës Katolike.
Audienca e fundit e përgjithshme e Papës Benedikti XVI do të mbahet më 27 shkurt në Sheshin e Shën Pjetrit në Vatikan.
Më 11 shkurt të vitit 2013 u bë e ditur mbi vendimin e Papës së Romës Benediktit XVI për heqjen dorë nga froni. Zyrtarisht ky abdikim do të shpallet më 28 shkurt. Mbi arsyet e largimit nga froni të Papës së Romës aktual dhe të ardhmen e Kishës Katolike Romake përsiatin ekspertët rusë.
Papa Benedikti XVI do të lërë fronin më 28 shkurt. Këtë ai e deklaroi vetë gjatë një fjalimi të mbajtur më 11 shkurt në ceremoninë në Vatikan.
Papa 85-vjeçar Benedikti XVI ka njoftuar se do të heqë dorë nga froni. Sipas informacionit të bërë publik nga mediat italiane, Papa, i cili iu drejtua audiencës në Vatikan në latinisht, deklaroi se do të lërë fronin më 28 shkurt.
Kryeministri tunizian Hamadi Jebali njoftoi mbi shpërbërjen e kabinetit të ministrave dhe premtoi se do të formojë një qeveri prej "teknokratësh jopartiakë" që do të qeverisë vendin deri në zhvillimin e zgjedhjeve.
John Kerry zuri vendin e Kreut të Departamentit Amerikan të Shtetit, duke zëvendësuar në të, Hillary Clinton, njoftohet në faqen e Internetit të Dikasterit të Punëve të Jashtme.
SHBA-ja është e mbushur plot vendosmëri për të arritur dorëheqjen
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28
Shkurt 2013
Kalendari i ngjarjeve
Shkurt 2013
2
3
5
6
8
9
10
13
15
16
17
18
19
22
23
24
26
27