×
grusht shteti, 2012
Qeveria kalimtare e Guinea-Bissau ka akuzuar Portugalinë për nxitje të një grushti shteti në koloninë e saj të mëparshme, pas asaj kur persona të armatosur (militantë) sulmuan më 21 tetor kazermat ushtarake në periferi të kryeqytetit të vendit Bissau.
Katër ushtarakë amerikanë po përgatisnin një grusht shteti dhe vrasjen e presidentit
Trupat ushtarake që i qëndrojnë besnike ish-Presidentit Amadou Toumani Touré në Mali, si
Ushtarakët, të cilët u ngritën në revoltë në Guinea-Bissau, arrestuan tashmë veprimtarët kryesorë politikë të vendit.
Autoritetet amerikane vendosën të tërheqin nga Mali vullnetarët e "Peace Corps" dhe u rekomanduan diplomatëve amerikanë, që nuk mbajnë poste kyçe në Ambasadën e SHBA-ve, të largohen nga vendi ku muajin e kaluar ndodhi një grusht shteti ushtarak.
Këtë javë në Mali duhet të bëhet transferimi i pushtetit nga ushtarakët, të cilën kryen grusht shteti në vend, te administara civile. Qeveria e re duhet të zgjidhë në mënyrë imediate problemin e tuaregëve - fisit të rebeluar që ka pushtuar disa qytete në veri të Mali.
Kryengritësit malianë shpallën pavarësinë e rajonit Azavad në veri të vendit - vendlindja historike e fiseve Tuerege.
Në Mali ushtarakët, të cilët me anë të grushtit të
Në Mali pjesëmarrësit e grushtit ushtarak të shtetit po shkatërrojnë e po plaçkisin Pallatin presidencial dhe institucionet qeveritare, të cilat i morrën dje nën kontroll.
Presidenti i Mali Amadou Toumani Touré kërkoi azil politik në Ambasadën amerikane në bamako, njofton botimi francez “La Lettre du Continent&rdquo
Grushti ushtarak i shtetit në Mali u bë pasojë e drejtpërdrejtë e destabilizimit në veri të vendit, ku trupat qeveritare po tërhiqen nën presionin e kryengritësve tuaregë. Ndërsa arsyeja e suksesit të kryengritësve, sipas mendimit të ekspertëve, u bë ardhja kohët e fundit në Mali e fiseve të shumta Tuarege, të cilat patën luftuar më parë në anën e Muammar Gaddafi.
Në Mali ushtarakët lëshuan një deklaratë, sipas së cilës pezullohet veprimi i Kushtetutës në vend dhe shpërndahen institucionet shtetërore.
Ushtarakët në Mali morën nën kontrollin e vet Pallatin presidencial në kryeqytetin e vendit Bamako. Kjo ndodhi pas luftimeve shumëorëshe me rojet e Pallatit - ushtarakët e Gardës personale të presidentit.
Ushtarakët sulmuan në Mali Pallatin presidencial në kryeqytetin e shtetit Bamako. Sipas njoftimeve që
Në Turqi u arrestua ish Shefi i Shtabit të Përgjithshëm të ushtrisë Ilker Basbug. Ai është akuzuar për komplotimin e një grushti shteti, krijimin e organizatës terroriste dhe kryesimin e saj.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Janar 2012
Kalendari i ngjarjeve
Janar 2012
1
2
3
4
5
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31