×
Çmimi Nobel

Deputetët e parlamentit të Norvegjisë, respektivisht Snorre Valen dhe Baard Vegar Solhjell, propozuan nominimin e Edward Snowden për çmimin Nobel të Paqes.

Në Varshavë fillon sot Samitin Botëror XIII i fituesve të Çmimit Nobel për Paqe.

Autori i biografisë së Presidentit të Rusisë, Lordi britanik Peter Truscott, propozoi Kryetarin e shtetit rus për Çmimin Nobel për Paqe.

Fitues të Çmimit Nobel në Ekonomi për vitin 2013 u bënë shkencëtarët amerikanë Eugene Fama, Lars Peter Hansen dhe Robert Shiller - "për analizën empirike të çmimeve të aseteve".

Me Çmimin Nobel për Paqen u nderua Organizata për Ndalimin e Armëve Kimike (ONAK apo OPCW), e cila bashkëpunon me Kombet e Bashkuara për të forcuar kontrollin mbi arsenalin kimik të Sirisë dhe për shkatërrimin e plotë të tij.

Shkrimtarja kanadeze Alice Munro u shpall fituese e Çmimit Nobel në Letërsi.

Çmimi Nobel në Kimi për vitin 2013 iu dha shkencëtarëve Martin Karplus, Michael Levitt dhe Arieh Warshel për zhvillimin e modeleve të sistemeve komplekse kimike.

Çmimin Nobel në Fizikë për vitin 2013 iu dha shkencëtarit britanik Peter Higgs dhe shtetasit belg François Englert për shpjegimin, vërtetimin teorik të ekzistencës së grimcës së bozonit të Higsit (e quajtur ndryshe "Grimca e Perëndisë"). 

Çmimi Nobel për fiziologji ose mjekësi për vitin 2013 iu dha James Rothman dhe Randy Schekman nga SHBA-ja dhe shkencëtarit gjerman Thomas Sudhof për zbulimet në lidhje me mekanizmin e rregullimit të ndërveprimeve midis qelizave.

Sot u hap java e Çmimeve Nobel, e 112-ta për nga llogaria, gjatë së cilës do të shpallen fituesit e vitit 2013 në shumicën e degëve kryesore të njohurive shkencore.

Kryetari i shtetit i Venezuelës Nicolas Maduro shprehu mbështetjen për nismën e nominimit të Presidentit të Rusisë Vladimir Putin për Çmimin Nobel për Paqe, duke vënë në dukje se veprimet e tij e shpëtuan botën nga lufta në Siri.

Akademia Ndërkombëtare e unitetit shpirtëror të popujve menjëherë pas Fondit mbarërus të arsimit propozoi nominimin e Presidentit të Rusisë Vladimir Putin për Çmimin Nobel për Paqe. Për këtë njoftoi Kreu i Akademisë, Geroge Trapeznikov. Iniciativa u përkrah nga politikanë dhe figura të shquara publike.

Akademia Ndërkombëtare e unitetit shpirtëror dhe bashkëpunimit midis popujve të botës nominoi Presidentin e Rusisë Vladimir Putin për Çmimin Nobel të Paqes.

Kandidatura e Vladimir Putinit mund të propozohet për Çmimin Nobel për Paqen. Informacioni në lidhje me këtë u përhap nga disa media ruse dhe të huaja. Komiteti i Çmimeve Nobel nuk i ka konfirmuar e as mohuar këto zëra, duke theksuar vetëm se "emrat e kandidatëve mbahen rreptësisht sekretë".

Partia Komuniste e Rusisë (PKR​​) ka ndërmend të fillojë një fushatë për privimin e Presidentit të SHBA-së, Barack Obama, nga titulli i laureatit të Çmimit Nobel në lidhje me situatën në Siri, deklaroi në një konferencë për shtyp ditën e enjte, Nënkryetari i Dumës Shtetërore, Nënkryetari i Komitetit Qendror të Partisë Komuniste të Rusisë, Ivan Melnikov.

Anëtari i Akademisë Mbretërore suedeze të Shkencave dhe profesori i sociologjisë në Universitetin e Umeå, Stephen Svallfors, i dërgoi një letër Komitetit Norvegjez të Çmimeve Nobel, në të cilën ai bëri thirrje për dhënien e Çmimit Nobel për Paqen Edward Snowden-it.

Kisha Orthodhokse e Bullgarisë është nominuar si kandidate për Çmimin Nobel për Paqen.
Sot në Stokholm dhe Oslo pritet të zhvillohen ceremonitë solemne të Çmimit Nobel - ndarja
Dorëzimi i Çmimit Nobel për Paqe në vitin 2012 u shndërrua në një skandal të vërtetë. Çmimi në fjalë iu dha Bashkimit Europian me formulimin "Për punën e tij në bashkimin e Evropës dhe transformimin e saj nga kontinent luftërash në kontinent të paqes". Ekspertët mbetën të shokuar nga absurditeti i këtij vendimi.
Bashkimi Europian do t'a dhurojë Çmimin Nobel për Paqe me një vlerë prej rreth 930.000 € (1.200.000 $) për nevojat e fëmijëve të prekur nga konfliktet e armatosura.
Publikimet e mëparshme
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
Prill 2018
Kalendari i ngjarjeve
Prill 2018
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30