×
zbulim, 2012
Kongresmenët republikanë amerikanë bënë publike pa dashje vendndodhjen e bazës së CIA-s në Benghazi, shkruan botimi "The Washington Post".
Mjeku personal i kryetarit të ndjerë të "Al-Qaeda" Osama bin Laden, i dënuar në Pakistan me 33 vjet burg Shakil Afridi njoftoi kanalin televiziv amerikan Fox News, se shërbimi i inteligjencës (Inter-Services Intelligence, ISI) pakistanez i konsideron SHBA armikun e tij më të keq.
Shkencëtarët rusë kanë përpunuar një teknologji unikale për kërkimin e hidrokarbureve në fundin e detit. “Banorët rezidentë” të Qendrës inovative "Skolkovo", specialistët e kompanisë “Geonod”, pohojnë se kjo është metoda më efektive dhe më e leverdisshmja ekonomikisht e zbulim-kërkimit sizmik të hidrokarbureve si në stere, ashtu edhe në thellësitë e mëdha.
Deklarata në lidhje me zbulimin në Përplasësin e Madh të Hadroneve (Large Hardon Collider) të një grimce të re - kandidate për rolin e bozonit të Higsit (Higgs Boson) - tingëlloi zyrtarisht më 4 korrik. Lajmi u diskutua gjerësisht në Takimin e 62 të Laureatëve të Çmimit Nobel me shkencëtarët e rinj në Lindau (Gjermani).
Shkencëtarët deklarojnë se bosoni i Higgs-it është zbuluar gjatë analizimit të rezultateve të përplasjes së grimcave në Collider-in unazor më të madh në SHBA "Tevatron".
Shkencëtarët nga Organizata Evropiane për Kërkime Bërthamore (CERN) po
Biologët e Stanford University kanë zbuluar një proteinë, e cila i bën
100 vjet më parë, më 7 mars të vitit 1912, norvegjezi Roald Amundsen i bëri të ditur botës mbi nënshtrimin e Polit të Jugut. Ekspedita e tij në Antarktidë, në pikën më të paarritshme, kishte zgjatur pothuaj një vit.
Kryeministrit rus Vladimir Putin i dorëzuan mostrën e parë të ujit nga liqeni sublacial Vostok në Antarktidë. Termusin me kapak metalik, me dorezë e të mbushur me një lëng të verdhë e solli Ministri i Burimeve Natyrore të Rusisë Juri Trutniev.
U konfirmua zyrtarisht se shkencëtarët rusë depërtuan deri në liqenin e mbijetuar subglacial Vostok në Antarktidë, i cili ka qenë i izoluar nga bota e jashtme miliona vjet.
Megjithëse hulumtimi i liqenit, fshehur nën akullin e Antarktidës, ende nuk ka filluar, rezultatet e eksperimentit të suksesshëm kanë tashmë një vlerë mjaft të çmuar.
Astronomët amerikanë dhe gjermanë zbuluan një planet potencialisht të banuar në sisemin e tre diejve. Bota, në të cilën ngrihen mbi horizont njëherazi tre diej, ndodhet në një largësi prej 22 vjet drite nga Toka.
Astronomët kanë zbuluar një galaktikë xhuxhe në një distancë prej 7 miliardë vite dritë larg nga Toka. Masa e objektit e tejkalon vetëm 190 milionë herë masën e Diellit.
Sistemi më i vogël diellor në Galaktikën tonë u zbulua nga shkenc
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Janar 2012
Kalendari i ngjarjeve
Janar 2012
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
13
14
15
16
17
18
19
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31