×
eksplorim

Aparati kozmik "Chang'e-3", në bordin e të cilit ndodhet roboti eksplorues i Hënës (moonwalker, rover) "Yutu" (ndryshe "Jade Rabbit buggy"), startoi nga kozmodromi "Xichang" (Xichang Satellite Launch Centre). Në mes të dhjetorit roboti eksplorues i Hënës duhet të aterohet në sipërfaqen e satelitit natyral të Tokës, të marrë mostrat e dheut hënor dhe të kryejë eksplorimin e mineraleve të dobishme atje. Dërgimi i astronautit kinez në Hënë mund të ndodhë pas vitit 2020.

NASA është duke zhvilluar programin e rikthimit në Hënë dhe synon të ndërtojë atje një bazë hënore. Kjo është deklaruar nga Drejtori i programit të fluturimeve të pilotuara kozmike të NASA-s në Rusi Michael Serber.
Rusia planifikon të dërgojë në Hënë moonwalkers të rinj automatikë, të cilët do të mund të punojnë atje për disa vjet. Nuk përjashtohet edhe mundësia e asaj, që në të ardhmen në Hënë të vendoset baza ruse. Këto detyra janë shtruar për zgjidhje nga Akademia e Shkencave në programin kërkimoro-shkencor të projektuar deri për vitin 2025.
SHBA po zhvillojnë planet për dërgimin aty nga viti 2020 në satelitin e
Astronautët japonezë Toyohiro Akiyama dhe Koichi Wakata u nderuan me medaljet ruse “Për
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Mars 2018
Kalendari i ngjarjeve
Mars 2018
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31