×
astronomia, 2011
Astronomët amerikanë kanë zbuluar 18 planete të reja jashtë sistemit tonë diellor.
Tokës sot do ti afrohet një asteroid me diametër 500 metra. Fluturimin e këtij objekti kozmik po e ndjekin me vemendje të përqendruar specialistët e NASA-s.
Po vazhdon sezoni vjeshtor i rënies së yjeve. Në natën e 21 tetorit Toka kaloi nëpër “dushin” meteor të Orionidës. Toka kalon nëpërmjet tij dy herë në vit - në maj dhe në tetor.
Astronomët amerikanë me ndihmën e observatorit orbital me rreze infra të kuqe WISE zbuluan në fqinjësi me Sistemin Diellor një yll rekord të ftohtë, temperatura e të cilit nuk i kalon + 25 gradë Celsius.
Natën në të gdhirë të së shtunës shumë banor
Shkencëtarët amerikanë regjistruan një shpërthim në Diell, që u njoh si më i fuqishmi në ciklin aktual të aktivitetit diellor, i cili filloi që në vitin 2008.
Bashkësia astronomike ruse u ftua për t’u bashkuar me projektin më të madh të Observatorit Evropian Jugor (ESO) të vendosur në Kili.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Janar 2011
Kalendari i ngjarjeve
Janar 2011
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31