×
Marsi, 2011
Laboratori shkencor amerikan me Rover “Kyuriositi” (“Curiosity”) ia hyri punës studimore në kozmos, të llogaritur për kohën e fluturimit të tij 8-mujor drejt Planetit të Kuq.
Përpjekja e re për të vendosur kontakt me sondën ndërplanetare kozmike ruse “Phobos-Grunt”, e cila u ndërmorr nga stacioni evropian i vrojtimit në Australi, dështoi.
Stacioni evropian i vrojtimit, i cili ndodhet në Perth të Australisë, nuk mundi të rivendos
Ekspedita e stacionit automatik ndërplanetar “Phobos-Grunt” drejt satelitit të Marsit - Phobos, praktikisht nuk ka asnjë shans për sukses, deklaroi Nënkryetari i Agjencisë Federale Kozmike të Rusisë “Roskozmos” Vitali Davidov.
Fragmentet e fazës së dytë të konstruksionit të raketëmbajtëses “Zenit”, e cila nxorri në kozmos stacionin ndërplanetar rus “Phobos-Grunt”, mund të bien në Oqeanin Indian, në afërsi të ishullit Java më 22 nëntor.
Për shpëtimin e stacionit ndërplanetar rus “Phobos-Grunt” mbetet vetëm
Agjencia Federale Kozmike ruse “Roskozmos” nuk e quan tani për tani të humbur stacionin ndërplanetar “Phobos-Grunt”, por pranon megjithatë se ekziston mundësia e rënies të tij në ditët e para të janarit, deklaroi Kreu i këtij dikasteri Vladimir Popovkin.
Stacioni ndërplanetar rus “Phobos-Grunt”, i cili nuk arriti të dilte dot në trajektoren
Të gjitha përpjekjet për të rivendosur komunikimin me stacionin ndërplanetar “Phobos-Grunt” dështuan. Sot ato po vazhdojnë me shfrytëzimin e stacioneve tokësore të Agjencisë Hapësinore Evropiane dhe NASA-s në Amerikën e Jugut dhe në Australi.
Astronomët me ndihmën e mjeteve optike po përpiqen të kuptojnë nëse vazhdon të ruajë stacioni automatik ndërplanetar “Phobos-Grunt” orientimin stabil nga Dielli.
Agjencia Federale Kozmike e Rusisë dhe Agjencia Hapësinore Evropiane ranë dakort për ndihm
Natën e kaluar specialistët e Agjencisë Federale Kozmike të Rusisë “Roskozmos
Riprogramimi i sistemeve të stacionit ndërplanetar “Phobos-Grunt” mund të realizohet brenda 2 jav
Stacioni ndërplanetar “Phobos-Grunt” nuk mundi të arrijë në orbitën e dëshiruar.
Rusia për herë të parë pas një pauze 15-vjeçare po dërgon drejt Marsit një stacion automatik ndërplanetar.
Përgjigje adekuate ndaj “Mars-500” - kështu e quajtën disa media eksperimentin nënujor amerikan “NEEMO-15” (NASA Extreme Environment Mission Operations).
Rusia planifikon lëshimin e stacionit të vet ndërplanetar drejt satelitit të Marsit - Fobos (Phobos) më 5 nëntor të vitit 2011. Tani po zhvillohen testimet e këtij aparati kozmik si dhe përgatitja për lëshimin e tij.
20 korriku është një datë shumë e rëndësishme në historinë e eksplorimit të kozmosit.
Publikimet e mëparshme
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Janar 2011
Kalendari i ngjarjeve
Janar 2011
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31