×
gjuha ruse, 2013

Shërbimi Federal për Mbrojtjen e Kushtetutës së Gjermanisë njoftoi mbi rekrutimin e bashkëpunëtorëve me njohuri të gjuhës çeçene.

Ish-agjenti i shërbimeve amerikane të zbulimit Edward Snowden, i cili mori azilin e përkohshëm në Rusi, po mëson gjuhën ruse dhe pret ardhjen e prindërve të vet, njoftoi avokati i tij Anatoli Kuçerena, i cili përfaqëson interesat e Edward Snowden.

Në Shtetet e Bashkuara po rritet me shpejtësi interesi për mësimin e gjuhës ruse - dhjetra mijëra amerikanë tashmë janë duke e studiuar atë në mënyrë fakultative në shkollat e mesme dhe në institucionet e arsimit të lartë.

Presidenti i Venezuelës, Nicolas Maduro, premtoi të krijojë një llogari të veçantë në rrjetin e mikroblogeve Twitter në gjuhën ruse.

Agjencia Aerokozmike Amerikane NASA hapi faqen e vet të parë të Internetit në gjuhën ruse - seksioni rus u hap në portalin e Internetit me imazhe nga sipërfaqja e Marsit, të bëra prej kamerës "HiRISE" në bordin e sondës "MRO".

Atleti xhamajkian Usain Bolt 6 herë kampion olimpik dhe 5 herë kampioni i botës në vrapim po përgatitet për Kampionatin Botëror të Atletikës së Lehtë në Moskë dhe po mëson gjuhën ruse.

Pranë Qeverisë së Rusisë deri në fund të verës do të fillojë të veprojë Këshilli për gjuhën ruse. Një nga detyrat e tij kryesore është krijimi i rrjetit të qendrave arsimore në pesëdhjetë vende të botës. Ato do të bëhen filiale të jashtme të Institutit të Gjuhës Ruse “Pushkin”.

60 persona nga e gjithë Evropa. Dhe të gjithë ata flasin të njëjtën gjuhë - rusisht. Pikërisht ajo dhe i bashkon të gjithë pjesëmarrësit e Forumit të Parë Ndërkombëtar të pedagogëve dhe mësuesve të gjuhës ruse, që është organizuar në Poloni. Me njerëzit, të cilët gjuha ruse i mblodhi në Varshavë, u njoh më nga afër korrespondentja e Radiokompanisë "Zëri i Rusisë".

Sot mbushen plot 214 vjet që nga dita e lindjes së poetit të madh rus Aleksandër Pushkin. Në këtë ditë në Rusi dhe në botë festohet Dita e gjuhës ruse.
Rreth 60% e banorëve të Letonisë mbështetën idenë e m
Rinisë serbe po i zgjohet interesi ndaj gjuhës ruse. Në lidhje me kët
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Janar 2013
Kalendari i ngjarjeve
Janar 2013
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31