×
ish-Jugosllavia

Qëllimi i krijimit të Shqipërisë së Madhe nuk është anuluar nga askush. Territoret e Maqedonisë dhe Malit të Zi, të populluara nga shqiptarët, nuk kanë qenë kurrë të përjashtuara nga planet e shqiptarëve të Kosovës, kurse shqiptarët në territorin e ish-Jugosllavisë prisnin vetëm sinjalin, kur çështja e Kosovës të bëhej e rëndësishme për organizatat ndërkombëtare. I tillë u bë viti 1999, ose më saktë agresioni i NATO-s kundër Serbisë dhe Malit të Zi.

Diktatori jugosllav Josip Broz Tito, ka shumë mundësi, të mos ketë qenë personi për të cilin pretendohej të ishte.

Me Nënkolonelin Xhorxhe Aniçiç (Djordje Aničić) unë u takova në vitin 2009, kur po përgatisja një film dokumentar mbi Operacionin "Engjëlli mëshirues" (Operation "Merciful Angel").
Javën e kaluar, plot 33 vjet pas vdekjes së diktatorit jugosllav Josip Broz Tito, u hapën kasafortat me sendet personale të tij. Listat e sendeve që përmbanin kasafortat ende nuk janë bërë publike.
Biseda jonë e fundit u zhvillua në vjeshtë të vitit 2011 në Zagreb. Unë atëhere iu luta Z. Stipe Mesiç të shprehë pikëpamjen e tij në lidhje me atë, se sa të interesuara ishin "fuqitë e mëdha" në zhvillimin e skenarit negativ të ngjarjeve në Ballkan.
Me Stipe Mesiç unë u njoha në fillim të vitit 1992, kur ai erdhi në Kroaci për të xhiruar një film dokumentar për gazetarët e televizionit rus, të zhdukur pa lënë gjurmë, respektivisht Viktor Nogin dhe Gennadi Kurin. Këta korrespondentë të Programit informativ rus "Vremia" (russ.«Время») u nisën nga Beogradi më 1 shtator të vitit 1991, kurse më 2 shtator humbën pa lënë gjurmë në afërsi të qytezës Kostajnica. Deri sot e kësaj dite nuk ka asnjë informacion në lidhje me atë që ndodhi në të vërtetë atje me dy gazetarët.
Me Zoran Angjelkoviç unë jam njohur në vitin 1999, kur avionët e NATO-s bombardonin qytetet dhe fshatrat në Serbi dhe Mal të Zi. Në atë kohë ai ishte Kryetar i Kuvendit Ekzekutiv të Përkohshëm të Kosovës. Më pas filloi i ashtuquajturi operacion ndërkombëtar në Kosovë dhe Metohi. Dhe që nga mesi i vitit 1999 nisi tmerri e makthi i vërtetë në jetën e serbëve kosovarë.
Me Borka Vuçiç (Borka Vučić) unë jam njohur gjatë viteve të punës sime në Beograd. Ajo për një kohë të gjatë ka qenë Kryetare e Bankës Qendrore të Jugosllavisë dhe Ministre e Financave e vendit. Edhe sot e kësaj dite vazhdojnë të qarkullojnë fjalë, se nëpërmjet duarve të saj kanë kaluar qindra miliarda dollarë.
Me Emir Kusturicën unë kam patur rastin të takohem disa herë, edhe në Serbi, edhe në Rusi. Të intervistosh këtë njeri kaq interesant është me të vërtetë fat i madh, ndërsa biseda me të nuk është vetëm kënaqësi, por edhe një punë e madhe, serioze, duhet thënë. Si një sarajevas i vërtetë, Kusturica ka një sens të mrekullueshëm humori.
Ish Komandanti i serbëve bosnjakë Ratko Mlladiç u kthye në qendrën e paraburgimit të Tribunalit Penal Ndërkombëtar për ish-Jugosllavinë (ICTY) pas një ekzaminimi mjekësor, i cili nuk zbuloi ndonjë anomali në shëndetin e tij.
Kryetari i Gjykatës Ndërkombëtare për ish-Jugosllavinë (International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia, ICTY) Teodor Meron në intervistën ekskluzive për Radiokompaninë "Zëri i Rusisë", tregoi për vendin e politikës në punën e ICTY, kushtet e mbajtës së të burgosurve dhe prononcoi emrat e atyre që kanë humbur jetën në burgun e Gjykatës.
Në Tribunalin Penal Ndërkombëtar për ish Jugosllavinë fillon sot procesi gjyqësor ndaj ish Komandantit të ushtrisë së serbëve boshnjakë Ratko Mlladiç. Aktakuza kundër tij përmban 11 nene.
Tribunali Penal Ndërkombëtar për ish-Jugosllavinë në Hagë po fillon procesin gjyqësor ndaj Ratko Mlladiç. Ish-Kryekomandantit të ushtrisë së serbëve boshnjakë i janë paraqitur akuzat për krime të kryera kundër njerëzimit në periudhën e viteve 1992-1995 në Bosnjë dhe Hercegovinë. Gjenerali e mohon fajësinë e vet.
Nesër në Bagdad fillon samiti i Lidhjes së Shteteve Arabe. Tema kryesore e takimit do të jetë situata në Siri, ku mbeti në gjysmë të rrugës “Pranvera arabe”. Për ironi të fatit takimi, në të cilin do të diskutohen pasojat e “Pranverës arabe”, do të mbahet në ish Pallatin e Sadam Huseinit.
Ballkani ndodhet në prag të një lufte të re. Një “parashikim” i tillë ka filluar të duket këto kohët e fundit në artikujt e vëzhguesve politikë dhe analistëve të Perëndimit.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Maj 2018
Kalendari i ngjarjeve
Maj 2018
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31