×
Roskozmos, 2012
Agjencia Federale Kozmike e Rusisë "Roskozmos" dhe NASA, së bashku me partnerët ndërkombëtarë, kanë përzgjedhur astronautët e kozmonautët për një mision njëvjeçar në Stacionin Kozmik Ndërkombëtar (SKN).
Rusia dhe Agjencia Hapësinore Evropiane (European Space Agency, ESA) deri në fund të vitit do të nënshkruajnë marrëveshjen për eksplorimin e përbashkët të Planetit të Kuq, njoftoi Kreu i Agjencisë Federale Kozmike të Rusisë “Roskozmos”, Vladimir Popovkin. Javën e ardhshme ai do të takohet me Kreun e ESA-s Jean-Jacques Dordenom për të diskutuar detajet përfundimtare të projektit "EkzoMars".
Negociatat për krijimin e aparatit kozmik me Agjencinë Hapësinore të Brazilit aktualisht po i drejton Agjencia Federale Kozmike e Rusisë “Roskozmos”. Për këtë tregoi në Dumën Shtetërore Kreu i departamentit Vladimir Popovkin.
Spektrometri neutron rus DAN në bordin e aparatit “Curiosity” filloi sondimin aktiv të sipërfaqes së Marsit në kërkim të depozitave të akullit të ujit. Ndërkohë, e ardhmja e Marsit është duke u përcaktuar tani në Tokë.
Drejtori i Përgjithshëm i Qendrës Kozmike të Rusisë Hruniçev (Khrunichev) Vladimir Nesterov ka dhënë dorëheqjen, njoftoi të mërkurën një burim në qeverinë e Federatës Ruse.
Rusia ia hyri punës për zhvillimin e anijeve të drejtuara (të pilotuara) kozmike me qëllim të realizimit të fluturimeve në Hënë. Lëshimet testuese do të fillojë në vitin 2015. Përveç kësaj, shkencëtarët rusë duan të ndërtojnë anije për ulje në sipërfaqen hënore dhe nisjen e fluturimit nga Hëna, rimorkiatorë ndërorbitalë (interorbitalë) si dhe anijen për kryerjen e shërbimeve teknike të mirëmbajtjes aparateve kozmike.
Në vitin 2013 lëshimi i anijes kozmike indiane “Chandrayaan-2” nuk do të realizohet me iniciativën e palës ruse. Për këtë njoftoi gazetarët Kreu i Agjencisë Federale Kozmike të Rusisë (Roskosmos) Vladimir Popovkin.
Agjencia Federale Kozmike e Rusisë mendon se në vitin 2036 ekziston propabiliteti i përplasjes së asteroidit Apophis me Tokën, gjë që mund të shkaktojë shkatërrime shumë më të mëdha sesa rënia e meteoritit Tunguska.
Në Qytetin Yjor (Звездный Городок) sot do të miratohet përbërja e ekuipazhit të ekspeditës së re të Stacionit Kozmik Ndërkombëtar (SKN).
Rusia është e gatshme të marrë pjesë në projektin evropian të lëshimit të aparatit kozmik në Mars - “Exomars” - nën kushte të caktuara.
Më 29 mars mbushen plot 40 vjet që nga dita e nënshkrimit të Konventës mbi përgjegjësinë ndërkombëtare për dëmtimet e sjella nga objektet kozmike. Për fat të mirë, kjo marrëveshje akoma edhe sot e kësaj dite nuk ka gjetur zbatim në praktikën juridike. Por vitet e fundit ajo ka ngjallur përqëndrimin e vëmendjes ndaj çështjeve që i përkasin garantimit të sigurisë të projekteve të reja në orbitë.
Në kryeqytetin e Kilit, Santiago, sot ( më27 mars) u hap ekspozita e 17 aerokozmike ndërkombëtare FIDAE-2012. Në pavionet e kësaj ekspozite madhështore janë paraqitur arritjet e kompanive më të mëdha të botës, prodhues të teknikës ushtarake dhe civile.
Sateliti i komunikacionit Intelsat-22, i cili u lëshua të dielën nga kozmodromi Bajkonur me
Rusia duhet të ruajë pozitat e saj në nivel botëror në fushën e kozmosit dhe të forcojë vendin e saj në treshen e fuqive udhëheqëse kozmike.
Në një fushë të rajonit Kuibishev të qarkut Novosibirsk u gjet një fragment misterioz metalik. Lartësia e objektit është gati 2 metra, pesha e tij rreth 200 kilogramë dhe presupozohet se ai është bërë prej titani.
Eksperimenti për modelimin e fluturimit ndërplanetar “Mars-500” mund të përsëritet në Stacionin Kozmik Ndërkombëtar (SKN). Tani në lidhje me këtë çështje po zhvillohen konsultimet me NASA-n dhe ESA-n (Agjencia Hapësinore Evropiane - Europian Space Agency).
Ekspedita e kozmonautëve rusë për uljen në Hënë mund të realizohet aty nga viti 2020, deklaroi sot Kryetari i Agjencisë Federale Kozmike ruse Vladimir Popovkin.
Shkaku i dështimit të lëshimit të stacionit ndërplanetar “Phobos-Grunt” ndodhi për një sërë faktorësh, një prej të cilëve ishte ndikimi i rrezatimit kozmik.
Agjencia Federale Kozmike e Rusisë “Roskozmos” do të shtyjë për një
Shkencëtarët rusë do të ulen në Hënë, ku do të ngrihet shpejt një stacion vendbanimi.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Janar 2012
Kalendari i ngjarjeve
Janar 2012
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30