×
Transnistria

Transnistria iu drejtua Rusisë për ndihmë. Shkas për këtë u bë qëllimi i deklaruar i Moldavisë për të nënshkruar Marrëveshjen e Stabilizim Asocimit me BE-në. Në Tiraspol kanë frikë se pas përfundimit të kësaj marrëveshje Transnistria do të ndodhet në bllokadë ekonomike.

Në Këshillin e Lartë të Republikës Moldave Transnistria është miratuar një projektligj mbi flamurin e ri kombëtar: përveç atij të vjetër të kuq me një shirit të gjelbër, një çekiç dhe një drapër, supozohet të përdoret edhe flamuri rus me një shenjë dalluese në cep.

Mbi riformatimin e misionit paqeruajtës në Transnistria në një mision policor mund të flitet vetëm pas gjetjes së një zgjidhjeje politike të konfliktit, tha të mërkurën Ministri i Jashtëm rus Sergei Lavrov pas bisedimeve me homologen e tij moldave Natalia Gherman.

Zgjidhja e krizës së Transnistria kërkon përpjekje suplementare nga ana e të gjitha palëve të përfshira në të, deklaroi Kreu i Ministrisë së Punëve të Jashtme të Rusisë, Sergei Lavrov, duke hapur bisedimet me homologen e tij moldave, Natalia Gherman.

Sulmet verbale të Presidentit rumun Traian Basescu në adresë të Rusisë në lidhje me zgjidhjen e çështjes së Transnistria janë jokorrekte dhe krejtësisht të pabaza, deklaroi përfaqësuesja e Ministrisë ruse të Punëve të Jashtme Maria Zaharova.

Ditën e hënë Komiteti i Këshillit të Lartë (Parlamentit) i Transnistria-s për çështjet ekonomike shqyrtoi dhe rekomandoi miratimin e projektligjit për qarkullimin e lirë të rublës ruse në territorin e republikës së shkëputur.
Gjykata Evropiane e të Drejtave të Njeriut vendosi pak kohë më parë të gjobisë Rusinë për shkeljen e të drejtave të pesë shkollave rumune në Transnistria. Shuma e gjobës është rreth 1 milion €.
Në Pridnjestrovje (Transdnjestër) po kremtohet 20 vjetori i hyrjes së paqeruajtësve rusë. Banka e Republikës do të nxjerrë një monedhë në kujtim të kësaj date, do të shtypin edhe një pullë të re poste.
Rusia synon të vendosë një radar mbihorizontal në territorin e Transnistrias, njofton “Gazeta e pavarur” (“Независимая газета”), duke cituar një burim në qarqet e afërta të presidentit të vendit.
Presidenti i Rumanisë Traian Basescu ndërmorri vizitën e vet të parë në Kishinjov.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Mars 2018
Kalendari i ngjarjeve
Mars 2018
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31