×
datë përkujtimore, 2013

Sot në Rusi përkujtojnë marinarët e ndjerë të nëndetëses "Kursk". Më 12 gusht të vitit 2000 submarina u mbyt gjatë një stërvitje trajnimi në Detin Barenc. Si rezultat i kësaj tragjedie gjetën vdekjen të gjithë ata që ndodheshin në bordin e saj - 118 persona. Zyrtarisht, si shkaku i tragjedisë u njoh shpërthimi në kompartimentin (ndarjen) e silurave të nëndetëses.

Në Rusi sot përkujtohen marinarët e nëndetëses bërthamore "Kursk", e cila u fundos 13 vjet më parë në Detin Barenc.

Detyra e të gjitha vendeve - "ndërtimi i një bote pa armë bërthamore", - deklaroi Kryeministri Shinzo Abe.

Në C'hinval (Tskhinval) sot do të zhvillohen ceremonitë përkujtimore, të cilat i janë dedikuar përvjetorit të 5-të të intervecionit të ushtrisë gjeorgjiane në Osetinë e Jugut natën e datës 7 në të gdhirë të 8 gushtit të vitit 2008.

75 vjet më parë, më 29 korrik të vitit 1938, trupat japoneze pushtuan territorin e Bashkimit Sovjetik në rajonin e liqenit Hasan (Khasan). Në konfliktin kufitar u përfshinë nga të dyja palët ndërluftuese rreth 35.000 ushtarakë. Pas 12 ditësh luftimet e ashpra përfunduan me shpartallimin e plotë të pushtuesve.

Më 10 korrik, në Ditën e lavdisë ushtarake, Rusia kujton Betejën e Poltavës të vitit 1709. Cari rus Pjetri I (Pjetri i Madh) shpartalloi në këtë betejë të pathyeshmin deri në atë kohë Mbretin e Suedisë Karl XII. Kjo ishte një ngjarje me rëndësi kthese historike në Luftën 20-vjeçare të Veriut, e cila i dha fund sundimit të Suedisë si një fuqi e madhe ushtarake në Evropë.

Sot në kryeqytetin e Koresë së Veriut zyrtarë të ambasadës dhe institucioneve
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Janar 2013
Kalendari i ngjarjeve
Janar 2013
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31