×
konferencë ndërkombëtare, Tetor 2013

Ministri i Jashtëm rus Sergei Lavrov, gjatë fjalimit të tij mbajtur sot në konferencën në Athinë "Gjon Kapodistria dhe marrëdhëniet bashkëkohore ruso-greke", bëri thirrje për moslejimin e vendosjes së linjave të reja ndarëse në Europë.

Ministri i Jashtëm rus Sergei Lavrov i quajti të papranueshme kërcënimet në adresë të Rusisë dhe vendeve të tjera që janë pro zgjidhjes paqësore të konfliktit sirian.

Dokumenti përfundimtar i takimit të "Grupit të Miqve të Sirisë" në Londër është një kërcënim i maskuar keq për përdorimin e forcës ushtarake kundër Damaskut, çka është absolutisht e papranueshme.

Presidenti rus Vladimir Putin është i bindur në domosdoshmërinë e gjetjes së një rrugëzgjidhje paqësore dhe diplomatike të situatës rreth Sirisë.

Organizata e Kombeve të Bashkuara, Rusia dhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës apeluan tek autoritetet norvegjeze me kërkesën për të pranuar në territorin e vendit një pjesë të arsenalit të armëve kimike siriane për asgjësimin e tij të mëtutjeshëm.

Siria si asnjë herë tjetër është afër zhvillimit të konferencës ndërkombëtare "Gjenevë-2" për zgjidhjen e konfliktit në vend. 

Refuzimi i Këshillit Kombëtar të Sirisë për të marrë pjesë në konferencën ndërkombëtare "Gjenevë-2" dëshmon në lidhje me dështimin e Perëndimit në përmbushjen e marrëveshjes me Rusinë për Sirinë, deklaroi Ministri i Punëve të Jashtme i Rusisë, Sergei Lavrov.

Zhvillimi i konferencës së paqes për Sirinë është i pamundur pa krijimin në vend të një qeverie të përkohshme, deklaroi Sekretari Amerikan i Shtetit, John Kerry.

Qeveria siriane përcaktoi përbërjen e delegacionit të vet për pjesëmarrjen në konferencën ndërkombëtare "Gjeneva-2", njoftoi në një konferencë në Moskë Përfaqësuesi i Ministrisë së Jashtme të Rusisë, Aleksandër Llukasheviç.

Autoritetet e Sirisë filluan të shkatërrojnë rezervat e veta të armëve kimike. Nën mbikëqyrjen e ekspertëve të Organizatës për Ndalimin e Armëve Kimike (ONAK) ushtarakët sirianë nxorrën nga përbërja disa prej mbushjeve raketore dhe pajisjeve. Moska dhe Uashingtoni janë të kënaqur me veprimet e Damaskut. Megjithatë, mbeten ende disa çështje për t'u diskutuar.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Tetor 2013
Kalendari i ngjarjeve
Tetor 2013
1
2
3
4
5
6
8
9
11
12
13
15
16
18
19
20
21
24
25
26
27
29
31