×
Japonia, 2011
Anija e kundërshtarëve të gjuetisë së balenave “Brigitte Bardot”, gjatë ndjekjes së anijes japoneze të peshkimit të balenave në Antarktidë, mori një të çarë. Drejt anijes që u ndodh në rrezik u nis një anije shpëtimi.
Planetari në qytetin japonez Nagoya u njoh si më i madhi në botë dhe hyri në Librin e Rekordeve të Ginesit. Ai ka një diametër prej 35 metrash.
Qeveria japoneze dhe kompania operatore “Tokyo Electric Power” miratuan planin përfundimtar të veprimeve për likuidimin e pasojave të avarisë që ndodhi në centralin bërthamor “Fukushima-1” në 40 vitet e ardhshme.
Qeveria e Japonisë shpalli fituesin e tenderit F-X për furnizimin e 42 aeroplanëve gjuajtës, i cili po vazhdon që nga prilli i vitit 2011.
Collider (përshpejtuesi më i madh i grimcave në botë) planifikohet të ndërtohet në Japoni, në malet e ishullit jugor japonez Kyushu, ose në rrethinat e qytetit Kitakami në veri të ishullit Honshu.
Çmontimi përfundimtar i reaktorëve problematikë të centralit bërthamor, që pësoi avari serioze në mars të këtij viti “Fukushima-1”, do të marrë 40 vjet.
Tre nga bankat më të mëdha të Japonisë - The Bank of Tokyo-Mitcubishi UFJ
Në Japoni me qëllim të monitorimit të Azisë verilindore dhe, në radhë të parë, territorit të Republikës Popullore Demokratike të Koresë, u lëshua me sukses në orbitë një satelit zbulimi i radiolokacionit.
Në Japoni, për shkak të problemeve teknike që lindën të enjten në mëngjes, u ndalua reaktori i dytë i centralit bërthamor “Mihama”. Ai ndodhet rreth 320 kilometra në perëndim të Tokios, në prefekturën Fukui.
Rrjedhja e rreth 45 tonë uji radioaktiv u zbulua në pajisjen për pastrimin dhe dekontaminimin
Ceziumi radioaktiv, i cili depërtoi në ujërat e oqeanit si pasojë e katastrof
Tregtimi në bursën e Tokios sot përfundoi me një rënie drastike të kuotimeve të aksioneve kryesore.
Në njërin nga reaktorët e dëmtuar të elektrostacionit atomik japonez “Fukushima -1” ndodhi një reaksion i pakontrolluar, spontan bërthamor.
Kompania japoneze “Toyota” prezantoi sot në Tokio disa lloje të rinj robotësh të destinuar për tu kujdesur për pacientët me çrregullime të sistemit locomotor (çrregullime musculoskeletale).
Në Japoni përfundoi konstruktimi i kupolës (kubesë) mbrojtëse mbi bllokun e parë të dëmtuar të centralit bërthamor “Fukushima-1”. Kulmi i bllokut u dëmtua rëndë gjatë tërmetit katastrofik të 11 marsit.
Kufitarët rusë dhe japonezë zhvilluan në Lindjen e Largët stërvitjet e përbashkëta ushtarake.
Publikimet e mëparshme
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Janar 2011
Kalendari i ngjarjeve
Janar 2011
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30