×
droga, 2013

Legalizimi i paradokohshëm i marihuanës në Uruguai ka provokuar një valë të re debatesh në lidhje me arsyeshmërinë e një vendimi të tillë. Shteti për herë të parë lejon dhe merr nën kontrollin e vet gjithë këtë sektor: që nga kultivimi dhe përpunimi e deri tek shitja dhe shpërndarja e substancave narkotike.

Nikaragua, ku Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe Bashkimi Sovjetik në fillim të viteve 1980 kanë zhvilluar nëpërmjet forcave të tyre të favorizuara, të marra nën tutelë - Kontras dhe Sandinistët - një luftë të përgjakshme, tani po shndërrohet në një territor të bashkëpunimit në luftën kundër trafikut të drogës. Parlamenti i Nikaraguas miratoi vendimin e qeverisë për të lejuar hyrjen në vend të njësive të Forcave Ushtarake Detare, Forcave Ushtarake Ajrore dhe të trupave të shërbimeve të anti-drogës të Rusisë.

Në Afganistan niveli i prodhimit të drogës u rrit në nivele rekord. Në këtë vend u kultivuan 5.500 ton opium.

Në kanalin televiziv britanik "Channel 4" do të startojë programi shkencor "Lëndët narkotike Live: Kanabisi", në edicionet e të cilit persona vullnetarë do të marrin drogë, ndërkohë që shkencëtarët do të studiojnë ndikimin e saj në organizmin e tyre.

Ushtria e Meksikës ka marrë nën kontroll një prej porteve më të mëdha të vendit, Lazaro Cardenas, duke u përpjekur në këtë mënyrë për t'i dhënë një goditje të fortë kartelit të drogës të "Templarëve".

Anijet e Forcave Ushtarako-Detare kolumbiane neutralizuan një motoskaf që lundronte me shpejtësi të madhe, i cili po transportonte më shumë se 1.4 ton kokainë.

Në Tajlandë u arrestua një shpërndarës droge, i cili donte të ndihmonte viktimat e përmbytjes së fundit me lëndë narkotike.

Gjatë tre viteve të fundit Rusia, SHBA-ja dhe Afganistani së bashku kanë shkatërruar në territorin afgan 22 laboratorë droge dhe 24 ton opiate, njoftoi Kreu i Departamentit rus të Anti-drogës Viktor Ivanov.

Forcat e sigurisë neutralizuan një grup të madh të vërtetë trafikantësh të lëndëve narkotike gjatë stlrvitjeve të trupave speciale të forcave kolektive të Organizatës së Traktatit mbi Sigurinë Kolektive (ang. Collective Security Treaty Organization, CSTO) "Grom-2013", të cilat përfunduan sot në Kirgistan.

Në qytetin siberian të Bogotoll një kirurg, i cili nxorri heroinën nga stomaku i një korrieri të rrjetit të trafikimit të drogës të arrestuar nga policia, u përpoq të përvetësonte një pjesë të lëndës narkotike.

Keqbërësit u përpoqën të kontrabandonin në Rusi 120 kg kokainë të fshehur në mes të kutive të bananeve, njoftoi Shërbimi Federal Doganor i Rusisë.

Dhoma e Deputetëve të Uruguait votoi në favor të legalizimit të marihuanës.

Sot SHBA-ja i dorëzoi Japonisë një ish-marinar ushtarak amerikan, i cili, siç dyshojnë, drejtonte rrjetin e trafikimit të drogës në bazën e Forcave Ushtarake Detare në Yokosuka pranë Tokios.

Marinsat meksikanë arrestuan liderin e kartelit të drogës "Zetas", Miguel Angel Treviño, i njohur si “Z-40”.

Në prezantimin në Vjenë të Raportit Botëror mbi lëndët narkotike të vitit 2013 korespodenti i Radiokompanisë "Zëri i Rusisë" i mori një intervistë ekskluzive Drejtorit të Shërbimit Federal për kontrollin e qarkullimit të lëndëve narkotike, Viktor Ivanov.

Kryetari i Komitetit Shtetëror të Anti-Drogës, Drejtori i Shërbimit Federal rus t
Gjykata e Apelit e Nju Jorkut hodhi poshtë apelimin e qytetarit rus Konstantin Jaroshenko, i cili ësht
Trafikimi i drogës është shndërruar në një sfidë globale për tërë komunitetin ndërkombëtar, ndërsa për shtete të veçanta madje në fatkeqësi mbarëkombëtare.
Trendi Global "për përdorimin e lirë të marihuanës" është fort i ngjashëm me një eksperiment mbi kombet, besojnë ekspertët e Radiokompanisë "Zëri i Rusisë". Shtetet e Bashkuara, Kanadaja, Izraeli dhe Republika Çeke - kjo nuk është aspak lista e plotë e vendeve ku mund të blihet fare ligjërisht marihuana dhe madje të kultivohet kanasibi në baçet e shtëpive verore.
Arsyeja kryesore e prezencës së terrorizmit dhe trafikut të drogës në Afganistan është ndërhyrja e huaj ushtarake, tha Ministri i Jashtëm iranian, Ali Akbar Salehi.
Publikimet e mëparshme
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Janar 2013
Kalendari i ngjarjeve
Janar 2013
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
31