×
Bosnja e Hercegovina, 2013

Efektivët e organeve të zbatimit të ligjit të Bosnjë dhe Hercegovinës arrestuan të premten 6 persona të dyshuar për krime lufte kundër civilëve me kombësi serbe gjatë konfliktit të viteve 1992-1995.

Regjistrimi i popullsisë në Bosnjë dhe Hercegovinë tregoi një rënie të theksuar të popullsisë me 13% që nga viti 1991, kur vendi ishte ende pjesë e Jugosllavisë.

Në vitet e ardhshme "pikë e nxehtë" e Islamit radikal në Evropë me propabilitet të madh mund të bëhet Ballkani. Në fokusin e vëmendjes së ekspertëve këto muajt e fundit ka qenë Mali i Zi. Nga kjo republikë - një resort i mrekullueshëm, i qetë dhe me qëndrueshmëri të habitshme - filluan të vijnë njoftime në lidhje me aktivizimin e veprimtarisë së islamit radikal.

Në mes të gushtit të vitit 2003 udhëheqësit radikalë islamikë vendosin të krijojnë infrastrukturën terroriste në Ballkan me qëllim që ta zhvendosin luftën e terroristëve në Evropë, Rusi, Izrael, ndërsa pak më vonë edhe në Shtetet e Bashkuara. Përgjegjës kryesor për krijimin e kësaj baze emërohet Sahid Emir Musa Ajzi - një veteran i luftës në Afganistan, i lidhur ngushtë me talebanët dhe “Al-Qaeda-n”. Duke qenë një militant me shumë përvojë, ai është përgjegjës për rekrutët me “aparencë të bardhë evropiane".

Gjatë shumë viteve të punës sime në Ballkan unë (gazetari Konstantin Kaçalin) kam qenë disa herë me shërbime kohëgjata dhe të vështira në Bosnjë dhe Hercegovinë (BdheH). Në atë kohë kam patur rastin të takohem me shumicën e liderëve myslimanë të Bosnjës, të cilët në fillim dhe në mes të viteve '90 ishin përgjegjës për atë që ndodhte në rajon.

Rusia dhe Bosnjë e Hercegovina nënshkruan një marrëveshje që ka të bëjë me kushtet e udhëtimeve të ndërsjellta të qytetarëve të të dyja vendeve.
Liderët e subjektit të vetëshpallur Herceg-Bosnja (Herceg-Bosna) u dënuan të mërkurën për krime lufte nga Tribunali Penal Ndërkombëtar për ish-Jugosllavinë me afate burgimi nga 10 deri në 25 vjet.
Presidenti serb Tomisllav Nikoliç në një intervistë për kanalin televiziv boshnjak BHT, e
Gjykata e Bosnjës dhe Hercegovinës dënoi ditën e premte ish-Komandantin e njësisë serbe "Engjëjt e bardhë" Veselin Vllahoviç me 45 vjet burg, njofton gazeta malazeze "News".
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Janar 2013
Kalendari i ngjarjeve
Janar 2013
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31