×
Juri Gagarini
Që nga dita, kur bota mësoi se piloti rus Juri Gagarin fluturoi i pari në kozmos, kanë kaluar plot 52 vjet. Dhe vetëm tani në Rusi doli në ekran të gjerë filmi artistik i bazuar në biografinë e Gagarinit. Më 12 prill - Ditën e Kozmonautikës - në Moskë do të mbahet premiera zyrtare e filmit me titull "Gagarini. I pari në kozmos".
Kryeministri i Rusisë Dimitri Medvediev uroi me rastin e Ditës së Kozmonutikës bashkëpunëtorët dhe veteranët e industrisë raketoro-kozmike. "108 minutat, që kaloi Juri Gagarin në orbitë, krijuan mundësi kolosale për progresin tekniko-shkencor.
Rusia kremton sot për të 50-ën herë me radhë Ditën
Busti prej bronzi i kozmonautit të parë të planetit Juri Gagarin u vendos në territorin e Qendrës ruse të Shkencës dhe Kulturës në qytetin Trivandrum të shtetit indian Keralam. Autor i këtij monumenti është skulptori Aleksei Leonov.
Një mision të pazakontë do të duhet të kryejnë kozmonautët rusë Sergei Vollkov dhe Aleksandër Samokutiajev, të cilët punojnë aktualisht në obitë, gjatë daljes në kozmos të hapur të planifikuar për datën 3 gusht.
E bija e kozmonautit të parë të planetit Elena Gagarina, e cila është drejtore e muzeut-rezervat “Kremlini i Moskës”, mendon, se këto kohët e fundit informacioni mbi babanë e saj është bërë shumë më objektiv.
Jubileun gjysmë shekullor të fluturimit të njeriut në kozmos së bashku me gjithë botën e kremtojnë edhe muzikantët. Disa ekzekutues të huaj bile erdhën posaçërisht në atdheun e kozmonautit të parë të planetit Juri Gagarinit - në Rusi.
Dita e dytë e Panairit të librit - 2011 në Londër, në të cilin Rusia këtë vit merr pjesë si mysafire nderi, përkon në kohë me 50-vjetorin e jubileut të fluturimit të Juri Gagarinit në kozmos.
Në botë sot kremtohet 50-vjetori që nga dita e fluturimit kozmik të Juri Gagarinit. Kozmonauti sovjetik u bë njeriu i parë që doli në orbitë. Më 12 prill të vitit 1961 nga kozmodromi Bajkonur startoi me sukses anija “Vostok” me Gagarinin në bord.
Prezantimi i Muzeut virtual të kozmonautikës, i cili u krijua në kuadër t
50 vjetori i fluturimit në kozmos të njeriut të parë Juri Gagarin është temë kryesore në programin e Javës së Shkencës dhe Teknikës Kombëtare që është hapur në Britaninë e Madhe.
Viti jubilar i 50 vjetorit të fluturimit në kozmos i Juri Gagarinit, i cili do të
Kori akademik shtetëror folklorik Verior rus do të ndërmarrë një turne, i
Yjet këndojnë dhe çdonjëri në mënyrën e vet. Dhe në këtë rast kihen parasysh jo yjet e skenës, po ata të vërtetë në qiell.
"Idhulli kryesor rus i shekullit të XX-të" për rusët, si dhe 10 vjet më parë, mbetet kozmonauti i parë Juri Gagarin.
Publikimet e mëparshme
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
Prill 2018
Kalendari i ngjarjeve
Prill 2018
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30