×
Moldavia

Transnistria iu drejtua Rusisë për ndihmë. Shkas për këtë u bë qëllimi i deklaruar i Moldavisë për të nënshkruar Marrëveshjen e Stabilizim Asocimit me BE-në. Në Tiraspol kanë frikë se pas përfundimit të kësaj marrëveshje Transnistria do të ndodhet në bllokadë ekonomike.

Gjykata Kushtetuese e Moldavisë ditën e enjte vendosi se gjuha shtetërore e Republikës nuk është gjuha moldave, por ajo rumune.

Të premten Moldavia dhe Gjeorgjia parafuan Marrëveshjen e Stabilizim Asocimit me BE-në në Samitin e "Partneritetit Lindor" që po zhvillohet nga data 28-29 nëntor në Vilnius (Lituani).

Në Vilnius po përfundon dita e parë e Samitit të "Partneritetit Lindor". Me qëllim që ta shpëtojnë këtë aktivitet nga dështimi i plotë, autoritetet e Lituanisë u detyruan të ndryshojnë urgjentisht rendin e ditës të tij. Në vend të nënshkrimit të Marrëveshjes së Stabilizim Asocimit të Ukrainës me BE-në, një vend qendror në këtë Samit zunë anulimi nga Komisioni Evropian i regjimit të vizave për qytetarët e Moldavisë dhe parafimi prej Gjeorgjisë i Marrëveshjes së Stabilizim Asocimit me BE-në.

Bashkimi me Moldavinë duhet të jetë projekti i tretë i madh në politikën e jashtme të Rumanisë, pas anëtarësimit të saj në NATO dhe pranimit në BE, deklaroi në një transmetim të drejtpërdrejtë të televizionit rumun Presidenti i vendit Traian Basescu.

Parlamenti moldav miratoi me një shumicë votash dekretin mbi ligjshmërinë e dhënies së Aeroportit Ndërkombëtar Kishinievski me koncesion konsorciumit rus "Air-Ivest".

Presidenti rumun Traian Basescu pas përfundimit të mandatit të tij të dytë si President vitin e ardhshëm ka ndërmend të marrë nënshtetësinë e Moldavisë.

Zgjidhja e krizës së Transnistria kërkon përpjekje suplementare nga ana e të gjitha palëve të përfshira në të, deklaroi Kreu i Ministrisë së Punëve të Jashtme të Rusisë, Sergei Lavrov, duke hapur bisedimet me homologen e tij moldave, Natalia Gherman.

Vizita një ditë më parë e Presidentit rumun Traian Basescu në Moldavi u prit në mënyrë jo të njëtrajtshme: disa e përshëndetën atë, të tjerë protestuan.

Presidenti i Rumanisë Traian Basescu, i cili mbërriti sot me një vizitë zyrtare në Moldavi, u prit me demonstrata jo të mëdha, por shumë të zhurmshme, të përkrahësve dhe kundërshtarëve të bashkimit të dy vendeve.

Presidenti i Gjeorgjisë Mihaill Saakashvili u prit me protesta në kryeqytetin e Moldavisë, Kishinau, ku ai mbërriti sot për të marrë pjesë në Samitin e III të Kryetarëve të Shteteve dhe Qeverive të "Partneritetit Lindor" - anëtarët e Partisë Popullore Europiane.

Rusia mbështet në mënyrë të vazhdueshme integritetin territorial të Moldavisë, e cila duhet të ruajë sovranitetin e vet.

Sipas të dhënave të sondazhit "Barometri i opinionit publik", të publikuar sot, në
Ditën e enjte Parlamenti moldav me shumicë votash ratifikoi marrëveshjen, në bazë të të cilës vendi mund të marrë pjesë në operacionet ushtarake ndërkombëtare të iniciuara nga Bashkimi Evropian.
Gjykata Evropiane e të Drejtave të Njeriut vendosi pak kohë më parë të gjobisë Rusinë për shkeljen e të drejtave të pesë shkollave rumune në Transnistria. Shuma e gjobës është rreth 1 milion €.
Mbi kortezhin e makinave që shoqëronin Kancelaren gjermane Angela Merkel, e cila ndodhet aktualisht me një vizitë të shkurtër në Kishinau, u hodh një send me lëndë të djegshme.
Në Pridnjestrovje (Transdnjestër) po kremtohet 20 vjetori i hyrjes së paqeruajtësve rusë. Banka e Republikës do të nxjerrë një monedhë në kujtim të kësaj date, do të shtypin edhe një pullë të re poste.
Nga kompania shtetërore moldave "Hekurudhat e Moldavisë" do të pushohen nga puna punonjësit, të cilët refuzojnë të flasin rumanisht. Kjo është deklaruar nga Ministri i Transportit të Moldavisë Anatol Salaru.
Moldavia planifikon të rrisë vëllimet e eksporteve të prodhimeve bujqësore në Rusi.
Kryeministri i Moldavisë Vllad Filat zuri postin e Presidentit të vendit. Siç njoftuan për
Publikimet e mëparshme
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Maj 2018
Kalendari i ngjarjeve
Maj 2018
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31