×
astronaut, 2011
Anija kozmike ruse “Sojuz” do të ankorohet sot me Stacionin Kozmik Ndërkombëtar (SKN). Në përbërjen e ekuipazhit të ri internacional hyjnë kozmonauti rus Oleg Kononenko, astronauti i Agjencisë Hapësinore Evropiane Andre Kuipers dhe astronauti amerikan Donald Pettit.
Anëtarët e ekuipazhit kryesor të ekspeditës së fundit për
Komisioni ndërdikasterial në qytezën Zviozdnij (Yjor) në periferitë e Moskës miratoi sot përbërjen e ekuipazhit kryesor dhe atij rezervë të anijes kozmike “Sojuz TMA-03M”, e cila do të niset drejt Stacionit Kozmik Ndërkombëtar (SKN) më 21 dhjetor.
Ekuipazhi i Stacionit Kozmik Ndërkombëtar (SKN) sot do të jetë i detyruar të gjejë strehim në anijen kozmike ruse “Sojuz”, të ankoruar me SKN, për shkak të afrimit të mbeturinave kozmike.
Aparati i uljes i anijes së pilotuar kozmike “Sojuz” realizoi me sukses uljen në Kazakistan, në një rajon të afërt me atë që ishte llogaritur. Në bordin e anijes “Sojuz” ndodhen kozmonauti rus Sergei Vollkov, astronauti amerikan Michael Fossum dhe ai japonez Satoshi Furukawa.
Anija e pilotuar kozmike ruse “Sojuz” startoi sot nga kozmodromi “Bajkonur”, të cilin Rusia ia ka marrë me qira Kazakistanit, drejt Stacionit Kozmik Ndërkombëtar (SKN).
Ekuipazhi internacional i Stacionit Kozmik Ndërkombëtar (SKN), i cili pas dy javësh do
Anija e papilotuar kozmike kineze “Shenzhou-8” natën në të gdhirë të së enjtes u ankorua me sukses me modulin “Tiangong-1”. Ky është bashkimi i parë orbital në historinë e vendit i dy aparateve kozmike.
Komisioni ndërinstitucional i Agjencisë Federale Kozmike të Rusisë “Roskozmos” miratoi përbërjen e ekuipazhit kryesor dhe ekuipazhit dublues të ekspeditës së radhës të Stacionit Kozmik Ndërkombëtar (SKN).
Për periudhën gjysmëshekullore të ekzistencës së kozmonautikës së pilotuar banorët e Tokës kanë kaluar në kozmos pothuajse 105 vjet. Që nga prilli i vitit 1961 në kozmos kanë qenë 520 veta.
Siç njoftuan në Qendrën e Drejtimit të Fluturimeve, anija e pilotuar kozmike “Sujuz TMA-21”, e quajtur “Juri Gagarin”, do të kthehet në Tokë nga Stacioni Kozmik Ndërkombëtar (SKN) në mëngjesin e 16 shtatorit.
Specialistët e Agjencisë Federale Kozmike të Rusisë “Roskozmos” morrën vendimin
Lëshimi i ekspeditës së re për në Stacionin Kozmik Ndë
Në periferitë e Moskës filloi trajnimi për mbijetesë në ujë, në të cilin marrin pjesë kozmonautët rusë dhe astronautët e huaj.
Astronautët japonezë Toyohiro Akiyama dhe Koichi Wakata u nderuan me medaljet ruse “Për
Njësia e astronautëve të National Aeronautics and Space Administration (NASA) do të shpërbëhet.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Janar 2011
Kalendari i ngjarjeve
Janar 2011
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31