×
Lituania, 2013

Presidentja e Lituanisë Dalia Grybauskaitė ka parë "arsye të mjaftueshme politike" për t’u përmbajtur nga udhëtimi në Lojrat Olimpike të vitit 2014 në Soçi.

Komiteti Olimpik Kombëtar i Lituanisë mori vendimin për të hequr shenjën e balltikasve "Kryqin e Perunit", e cila ngjan shumë me formën e kryqit të thyer, svastikën, nga uniformat e anëtarëve të ekipit olimpik të Lituanisë.

Përdorimi i vazhdueshëm i forcës nga autoritetet ukrainase kundër demonstruesve e ka shumëzuar me zero kredibilitetin evropian të Kievit, deklaroi sot Ministri i Jashtëm i Lituanisë, vendit aktualisht kryesues në Këshillin të BE-së, Linas Linkevičius.

BE-ja nuk ka ndërmend të ndryshojë kushtet për negociatat me Kievin në lidhje me nënshkrimin e Marrëveshjes së Stabilizim Asocimit, deklaroi Liderja e Lituanisë, vendit që ka aktualisht Presidencën në Bashkimin Evropian, Dalia Grybauskaite.

Në Vilnius po përfundon dita e parë e Samitit të "Partneritetit Lindor". Me qëllim që ta shpëtojnë këtë aktivitet nga dështimi i plotë, autoritetet e Lituanisë u detyruan të ndryshojnë urgjentisht rendin e ditës të tij. Në vend të nënshkrimit të Marrëveshjes së Stabilizim Asocimit të Ukrainës me BE-në, një vend qendror në këtë Samit zunë anulimi nga Komisioni Evropian i regjimit të vizave për qytetarët e Moldavisë dhe parafimi prej Gjeorgjisë i Marrëveshjes së Stabilizim Asocimit me BE-në.

Pjesëmarrësit e Samitit të "Partneritetit Lindor", që fillon të enjten në Vilnius, do të diskutojnë të ardhmen e këtij programi bashkëpunimi të Bashkimit Evropian me 6 shtete post-sovjetike - Armeninë, Azerbajxhanin, Bjellorusinë, Gjeorgjinë, Moldavinë dhe Ukrainën.

Autoritetet sanitare të Federatës Ruse paraqitën kushtet për rifillimin e importit të produkteve të qumështit nga Lituania, i cili u ndërpre në fillim të tetorit.

Nënshkrimi i Marrëveshjes së Stabilizim Asocimit dhe zonës e tregtisë së lirë midis BE-së dhe Ukrainës është planifikuar për në 29 nëntor, deklaroi Kreu i Departamentit të "Partneritetit Lindor" të Ministrisë së Punëve të Jashtme të Lituanisë, Edminas Bagdonas.

Në prag të Samitit të vendeve të "Partneritetit Lindor" në Vilnius, Presidentja e Lituanisë, Dalia Grybauskaitė, shprehu shqetësimin e vet të madh në lidhje me ndikimin në rritje të Moskës.

Shërbimi Sanitar nga e hëna pezullon furnizimin e produkteve të qumështit në Rusi nga Lituania për shkak të pretendimeve në lidhje me cilësinë e tyre, njoftoi Drejtori i Shërbimit Sanitar të Rusisë, mjeku Gennadi Onishçenko.

Autoritetet lituaneze do të rreptësojnë kontrollin në kufirin me Bjellorusinë për shkak të përhapjes në këtë vend të murtajës afrikane të derrit.

Lituania do të paraqesë aplikimin për t'u bashkuar me zonën e euros në pranverë të vitit 2014, deklaroi Kryeministri i vendit Algirdas Butkevicius.

Në përbërje të ushtrisë lituaneze do të rishfaqen husarët (kalorësit në ushtri) dhe ulanët (kalorësit e lehtë).

Politika energjetike e BE-së është një nga temat kryesore të samitit të Bashkimit Evropian, i cili po mbahet aktualisht në Bruksel. Diskutimet janë duke u zhvilluar, ndër të tjera, edhe rreth perspektivave të gazit shist argjilor në Evropë. Përkundër faktit se me këtë lloj karburanti janë të lidhura shpresa të mëdha, ende nuk ka asnjë vendim konkret.
Vilniusi synon të sigurojë për veten një çmim konkurrues për gazin natyror, deklaroi Ministri i Energjetikës i Lituanisë, Jarosllav Neveroviç (Jarosław Niewierowicz), në negociatat e ditës së premte me kompaninë ruse "Gazprom".
Kabineti i Ministrave i Lituanisë miratoi sot planin e veprimeve për kalimin e vendit në vitin 2015 në përdorimin e monedhës së përgjithshme evropiane.
Lituania nuk ka ndërmend të ftojë përfaqësuesit e autoriteteve të
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Janar 2013
Kalendari i ngjarjeve
Janar 2013
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31