×
orthodhoksia, 2013

Në Rusi u shfaq "Atlasi i feve". Hartuesit e tij - sociologë të shërbimit kërkimor jokomercial "Mjedisi" - janë të bindur se harta e preferencave fetare tregon jo vetëm shumëllojshmërinë e besimeve, por paraqet gjithashtu në vetvete një lloj portreti etnologjik, psikologjik, madje dhe civil të vendit të vet.

Këto ditë u kthye nga një udhëtim në Siri korrespondenti special i Radiokompanisë "Zëri i Rusisë" Ilia Kramnik. Ja se çfarë tregon ai:

Përfaqësuesit e komunitetit orthodhoks më 6 dhjetor do të zhvillojnë në Kiev një marshim kundër "zgjerimit të sodomizimit perëndimor".

Kremlini nuk ka marrë ende nga të krishterët sirianë kërkesa me shkrim mbi dhënien e shtetësisë ruse, deklaroi Sekretari për shtyp i Presidentit rus, Dimitri Peskov.

Rreth 50.000 të krishterë sirianë iu drejtuan Ministrisë së Punëve të Jashtme të Rusisë me kërkesën për marrjen e shtetësisë ruse. Sirianët, të cilët nënshkruan këtë peticion, nuk planifikojnë të braktisin atdheun e tyre. Por janë mëse të bindur se në qoftë se ata do të kërcënohen me zhdukje fizike, vetëm Rusia do të mund të garantonte mbijetesën e tyre. Ekspertët janë të sigurtë se Moska do t'i kushtojë vëmendje kësaj kërkese, megjithëse përmbushja e saj është e mbarsur me vështirësi të caktuara.

Të krishterët sirianë, të cilët besojnë se "qëllimi i terroristëve, të cilët mbështeten nga Perëndimi, është eliminimi i pranisë së tyre primordiale", janë të gatshëm të aplikojnë për marrjen e nënshtetësisë ruse, thuhet në letrën dërguar Ministrisë së Punëve të Jashtme të Rusisë nga Damasku nëpërmjet kanaleve diplomatike.

Në Rusi, Ukrainë dhe Bjellorusi përfunduan solemnitetet e organizuara me rastin e kremtimit të 1025-vjetorit të Pagëzimit të Rusisë. Në to morrën pjesë tetë patriarkë orthodhokse, midis të cilëve edhe Kreu i një prej Kishave më të vjetra në botë - Patriarku i Aleksandrisë dhe gjithë Afrikës Theodori II.

Kreu i Kishës Orthodhokse Ruse, Patriarku Kirill, mbajti Liturgjinë Solemne mu në qendër të kryeqytetit të Bjellorusisë në mëngjesin e 29 korrikut. Minsk-u, pas Moskës dhe Kievit, vazhdoi festimin e përvjetorit të 1025-të të Pagëzimit të Rusisë. Rreth 20.000 besimtarë bjellorusë erdhën për të marrë pjesë në shërbesën kishtare të nëntë patriarkëve.

"Nuk duhet lejuar kurrsesi zbrazja e Lindjes së Mesme në aspektin e Krishtërimit.

Më 25 korrik Presidenti rus Vladimir Putin u takua me Patriarkun e Moskës dhe të gjithë Rusisë Kirill si dhe përfaqësuesit e Kishave lokale orthodhokse, të cilët mbërritën në kryeqytetin rus për pjesëmarrje në solemnitetet e organizuara me rastin e përvjetorit të 1025-të të Pagëzimit të Rusisë.

Rusia ka ndërmend të ndjekë një politikë aktive dhe konstruktive që synon zgjidhjen politike të konflikteve në botë, duke përfshirë Lindjen e Mesme dhe Afrikën e Veriut, deklaroi sot Presidenti i Rusisë Vladimir Putin gjatë takimit me primatët dhe kryetarët e delegacioneve të kishave lokale orthodhokse.

Sot (më 24 korrik) në Rusi filluan ceremonitë solemne të kremtimit të 1025-përvjetorit të Pagëzimit të Rusisë. Në katedralen kryesore të vendit - Tempullin e Krishtit Shpëtimtar - Kreu i Kishës Orthodhokse Ruse, Patriarku Kirill, kryesoi Liturgjinë Hyjnore (Θεία Λειτουργία - Thía Liturgjía, që quhet edhe Mesha Hyjnore).

Në kuadër të vizitës së tij gjashtë-ditore në Kinë Kreu i Kishës Orthodhokse Ruse, Patriarku Kirill, mbërriti në Shangai. Ky qytet, që ndodhet në brigjet e Detit të Kinës Lindore, është ndalesa e fundit në udhëtimin e tij nëpër Kinë.
Papa Françesku po ndiqet me interes të gjallë jo vetëm prej katolikëve të mbarë botës, por edhe nga orthodhoksit. Sidomos ata që ndodhen fare pranë Vatikanit. Besimtarëve që frekuentojnë Kishën ruse të Shën Katerinës, e cila ndodhet vetëm disa kilometra nga Katedralja e Shën Pjetrit, Papa Françesku u imponon vetëm ndjenja dhe emocione pozitive.
Të krishterët orthodhoksë më 7 janar festojnë Krishtlindjet sipas kalendarit Julian, i cili ndryshon nga ai Gregorian me 13 ditë. Galeria fotografike Krishtlindjet sipas "stilit të vjetër", krahas kishës ortodokse ruse, i festojnë dhe kishat serbe, malazeze, ukrainase, ato të Gjeorgjisë dhe Jeruzalemit.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Janar 2013
Kalendari i ngjarjeve
Janar 2013
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31