×
Kurilet Jugore
Në ishullin rus Kunashir mbërriti pa viza një grup japonezësh, ish-banorë të ishujve Kurile dhe pasardhës të tyre.
Gjatë këtij viti Japonia ka ndërmend të vazhdojë diskutimin e problemit territorial të Ishujve Kurilet Jugore (Lindja e Largët e Rusisë) me përfaqësuesit e qeverisë ruse, deklaroi sot Kryeministri i Japonisë, Shinzo Abe, në emisionin e kanalit televiziv "Fuji Television".
Rusia dhe Japonia deklaruan mbi synimin për të nënshkruar traktatin e paqes mes tyre, thuhet në një deklarate të përbashkët të Presidentit të Rusisë, Vladimir Putin, dhe Kryeministrit japonez, Shinzo Abe, në bazë të rezultateve të negociatave.
Ekuipazhi i anijes frigorifer “Irina”, e cila u ndodh në situatë emergjente në rajonin e ishullit Kunashir të Kurileve Jugore, e avakuua.
Përfaqësuesi i Presidentit të Federatës Ruse në Lindjen e Largët Viktor Ishajev i propozoi Japonisë përvetësimin e përbashkët të vendburimeve të naftës dhe gazit në shelfin e ishujve Kurilet Jugore.
Japonia refuzoi të ndjekë penalisht radikalët ultra të dhjathtë që përdhosën flamurin rus, njoftoi një burim në Ambasadën e Federatës Ruse në Tokio.
Rusia po përgatit notën e protestës për autoritetet e Japonisë
Ambasador i SHBA John Beyrle u ftua në MPJ të Federatës Ruse për sqarimin e pozitës ruse në lidhje me ishujt Kurile, njoftuan në ministri.
Japonia nuk duhet të acarojë marrëdhëniet me Rusinë për shkak të ishujve Kurile. Një mendim të tillë shprehu Nën/Presidenti i Shoqatës ruse të së drejtës ndërkombëtare, profesor Oleg Hlestov.
Për avancimin drejt përfundimit të Traktatit të Paqes me Rusinë Japonisë i duhet të njohë përfundimet e Luftës së Dytë Botërore, deklaroi në Londër Kreu i MPJ të Rusisë Sergei Lavrov.
Më tepër se 70% e japonezëve nuk e miratojnë qëndrimin e qeverisë aktuale të vendit ndaj negociatave me Federatën Ruse mbi Kurilet Jugore.
Pozitat e Moskës dhe Tokios në lidhje me problemin e Kurileve mbeten të pandryshuara. P
Në Moskë e konsiderojnë krejtësisht të paperspektivë zhvillimin e negociatave mbi Traktatin e Paqes me Japoninë, për sa kohë që në Tokio dominojnë prirje radikale  ndaj këtij problemi.
Kryeministri i Japonisë Naoto Kan doli me një sulm të paprecedentë verbal në adres
Sovraniteti i Federatës Ruse ndaj ishujve Kurilet Jugore nuk i nënshtrohet rishikimit, Presidenti i Rusisë do të ndërmarrë atje udhëtime pune pavarësisht nga reagimi i Tokios, deklaroi Ndihmësi i Kryetarit të shtetit Sergei Prihodko.
Me sulme brutale verbale antiruse u kremtua në Japoni e ashtuquajtura “ditë e territoreve veriore”. Tradicionalisht më 7 shkurt udhëheqja e Japonisë dhe organizatat ultra të dhjathta kërkojnë nga Moska kthimin e ishujve Kurilet Jugore nën juridiksionin e Tokios.
Ambasada e Rusisë në Japoni dërgoi në MPJ të këtij vendi një notë proteste në lidhje me përdhosjen e flamurit rus.
Moska kritikoi deklaratat e fundit të Kryeministrit të Japonisë në lidhje me Kurilet Jugore. Kreu
Radikalët japonezë përdhosën flamurin e Rusisë pranë ambasadës ruse në Tokio.
Publikimet e mëparshme
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Mars 2018
Kalendari i ngjarjeve
Mars 2018
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31