×
tranziti

Rusia dhe Kazakistani, pas bisedimeve të presidentëve të dy vendeve, respektivisht Vladimir Putin dhe Nursulltan Nazarbajev, nënshkruan marrëveshjen ndërqeveritare mbi bashkëpunimin në fushën e transportimit të naftës ruse në Kinë përmes territorit të Kazakistanit.

Ndërprerja e blerjeve të gazit rus nga Ukraina mund të shkaktojë probleme me kalimin tranzit të gazit në Europë gjatë periudhës së dimrit, mendon Zv. Drejtori i Përgjithshëm i Fondit të Sigurisë Energjetike Kombëtare të Rusisë, Aleksei Grivaç.

Ukraina, në rast të një qasjeje formale të Rusisë në kuadër të bashkëpunimit dypalësh, mund t'i refuzojë mbështetjen "Gazprom-it" gjatë periudhave të pikut, kur është e rëndësishme të ruhet vëllimi i duhur i gazit tranzit në Europë.

Letonia është e gatshme të garantojë kalimin tranzit të mallrave të aleatë
Rusia përfundoi procesin e bashkërendimit të projektit të ndërtimit të tubacionit të gazit "South Stream" (“Rryma Jugore”) me të gjithë pjesëmarrësit e tij. Vendi i fundit që nënshkroi protokollin për vendimin e investimeve në lidhje me gazsjellësin u bë Bullgaria. Marrëveshja përkatëse u nënshkrua në Sofje nga Holldingu bullgar i energjisë dhe koncerni rus “Gazprom”.
Taxhikistani do të shqyrtojë çështjen për kalimin tranzit të pajisjeve ushtarake të NATO-s nga Afganistani. Kjo është deklaruar nga Komandanti i trupave kufitare të Taxhikistanit gjeneral-lejtnanti Sherali Mirzo pas bisedimeve me Komandantin e Komandës së Transportit të SHBA, gjeneralin William Fraser.
Që nga data 1 gusht qeveria e Rusisë ka autorizuar përdorimin e hapësirës ajrore të saj për tranzitin e mallrave të destinuara për nevojat e NATO-s në Afganistan. Përveç tranzitit tashmë ekzistues tokësor, për këtë qëllim do të shfrytëzohet edhe aeroporti “Vostoçnij” (“Lindor”) në qytetin rus Ulianovsk.
Rusia dhe NATO kanë përgatitur fillimin e tranzitit të kombinuar të ngarkesave të patransportueshme me rrugë ajrore për forcat ndërkombëtare në Afganistan përmes qytetit rus Ulianovsk, që do të nisë në fillim të gushtit.
Vendimin përkatës Kryeministri e firmosi më 25 qershor. Kalimi tranzit nëpër "tokë" i lejuar më parë zëvendësohet në dokumenta me kalimin tranzit në "tokë dhe i kombinuar". Kjo përfshin përdorimin e transportit hekurudhor, automobilistik dhe ajror.
Rusia është e gatshme të nënshkruajë marrëveshjen për krijimin
SHBA po rrisin vëllimin e tranzitit të ngarkesave për trupat e veta në
Si rezultat i negociatave që vazhduan për më tepër se dy muaj me
U desh gati një muaj që Moska dhe Minsku të zgjidhnin problemin e furnizimit të
Në Moskë u zhvillua raundi i radhës i negociatave ruso-bjelloruse për furnizimet dhe transitin e naftës. Sipas informacionit zyrtar, negociatat "po zhvillohen në mënyrë stabile dhe palët po afrojnë gjithnjë e më shumë pozitat e tyre".
Presidenti Dimitri Medvediev iu përgjigj letrës së Liderit bjellorus Aleksandër Llukashenko për kushtet e furnizimeve të naftës ruse, njoftoi shërbimi informativ i Kremlinit.
Pozitat e Moskës dhe Minskut në lidhje me çështjen e eksportit të l
Rusia dhe Bjellorusia do të zhvillojnë një raund të ri negociatash në lidhje me  transitin e lëndëve energjetike. Raundi i mëparshëm përfundoi pa kurrfarë rezultatesh.
Në Minsk filluan negociatat për furnizimet e energjisë elektrike nga Rusia në Bjellorusi dhe transitin e saj në krahinën e Kaliningradit. Vitin e kaluar palët nuk arritën dot të bashkërendisin kushtet e eksportit dhe transitit.
Rusia nuk i ka shkelur asnjëherë detyrimet e veta përkatësisht furnizimeve të burimeve energjetike në Europë, kurse të gjitha problemet në këtë fushë lindin për shkak të transitorëve, deklaroi Kreu i MPJ Sergei Lavrov.
Publikimet e mëparshme
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
Prill 2018
Kalendari i ngjarjeve
Prill 2018
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30