×
festa, Maj 2013
Të mërkurën në Nepal përfundon kremtimi i 60-vjetorit që nga dita e ngjitjes së parë në kreshtën e malit më të lartë në botë - Everest, njoftuan mediat vendase.
Rusia kremton sot Ditën e Shkrimit dhe të Kulturës sllave. Në lidhje me festimet e rastit në të gjithë vendin po zhvillohen aktivitete nga më të ndryshmet.
Rusia kremton solemnisht festën e saj më të rëndësishme. Sot është 68-vjetori i Fitores në Luftën e Madhe Patriotike (Luftën e Dytë Botërore). Në ditën e gëzimit, ngazëllimit mbarëpopullor, në ditën e përvjetorit të radhës të çlirimit të vendit tonë dhe tërë botës nga okupatorët nazistë, në të gjitha qytetet - nga Vladivostoku deri në Kaliningrad - u zhvilluan parada ushtarake. Por parada më solemne dhe më spektakolare u zhvillua megjithatë në Sheshin e Kuq të Moskës.
Dita e Fitores. Kjo është një festë e madhe, e cila bashkon të gjithë brezat e qytetarëve të Rusisë, bashkatdhetarët në vendet e huaja, të gjithë njerëzit në botë që nderojnë kujtimin e heronjve të luftës.
Më 7 maj në Rusi kremtohet Dita e Radios. Pikërisht në këtë ditë të vitit 1895 fizikanti rus Aleksandër Popov zhvilloi seancën e parë të ndërlidhjes me radio, duke i dhënë start me këtë zhvillimit të vrullshëm e të shpejtë të teknologjive pa kabllo (wireless). Në vitet 1920 të shekullit XX u duk radiotransmetimi masiv, kurse 30 vjet më vonë në jetën e njerëzve hyri TV.
Mitropoliti i Krutickit dhe Kollomenskut Juvenali në vigjilje të Festës së Ndritur të Ngjalljes së Krishtit iu drejtuar audiencës së Radiokompanisë "Zëri i Rusisë":
Më 1 maj në Rusi, po ashtu si në shumë vende të tjera të botës, kremtojnë Festën e Pranverës dhe Punës. Anembanë vendit po zhvillohen aktivitete të ndryshme, marshime dhe mitingje festive. Kjo është një nga festat më masive dhe me të vërtetë më popollore në vend. Ajo madje mund të konsiderohet si një festë familare: në demonstratat e 1 Majit qytetarët rusë vijnë shpesh me fëmijët e tyre.
Më 1 maj në Moskë do të zhvillohen 7 marshime, më të r
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Maj 2013
Kalendari i ngjarjeve
Maj 2013
2
3
5
7
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
25
26
27
28
30
31