×
traditat

Viti i Ri Kinez është festa më kohëgjatë dhe më e rëndësishme në kalendarin hënor kinez. Origjina e kësaj feste e merr fillesën nga kohërat e lashta, dhe në formën e vet të tanishme ajo reflekton respektin simbolik ndaj miteve, besimeve dhe traditave të ruajtura në shoqërinë kineze.

Site më i madh i njohjeve në botë "Badoo" ka publikuar listën e traditave më të çuditshëm të festimeve të Vitit të Ri në vende të ndryshme të botës. Në këtë studim janë përfshirë më shumë se 7.000 përdorues të faqes.

Myslimanët e mbarë botës, përfshirë edhe ata të Rusisë, sot (më 15 tetor) kanë filluar të kremtojnë festën e Fitër Bajramit ndryshe "Bajramin e Madh" (Eid al-Fitr ose Eid al-Adha, e cila në gjuhën arabe do të thotë "Dita e Kurbanit"). Kjo është një nga festat më të rëndësishme myslimane dhe zgjat ajo plot katër ditë.

Më 7 maj kremtohet dita e Regjimentit (të Kremlinit) Presidencial. Regjimenti i nënshtrohet në mënyrë të drejtpërdrejtë Presidentit të Federatës Ruse - Kryekomandantit Suprem.
Rusët janë nga tifozët më të mëdhenj të gatimit në shtëpi në gjithë botën. Kjo rezulton nga të dhënat e anketimit "Kupa Matëse Botërore. Trendet Ndërkombëtare të Artit të Kuzhinës 2013 ", të kryer nga Web portali më i madh ndërkombëtar i gjellëtarisë Allrecipes.
Rusia, traditat, ushqime, arti i kuzhinës
Në Rusi filloi Maslenica (festa e funddimrit - e përcjelljes së dimrit apo e fillimpranverës). Kisha Orthodhokse Ruse u kujton gjithë besimtarëve se kjo është koha e përgatitjes për Kreshmën e Madhe, e cila do të përfundojë me Enorinë (të Dielën) eNgjalljes së Krishtit. Këtë vit besimtarët do t’a festojnë të Dielën e Pashkëve më 5 maj.
Autoritetet e shtetit të Chhattisgarh në Indinë qendrore i kanë ndaluar përfaqësuesve të fiseve lokale të mbajnë armët e tyre tradicionale në vende publike.
Frika mistike në lidhje me të premten e datës 13 është bërë tashmë traditë në gjithë botën. Megjithatë, nëse do të analizojmë traditat kulturore të popujve sllavë, do të shikojmë se për ta ky numër dhe kjo ditë e javës nuk kishin asnjë ndryshim nga të tjerat. Problemi konsiston në faktin, se është pikërisht tradita kulturore perëndimore ajo që dikton tani rregullat e lojës, shprehen kulturologët.
Në Azinë Qendrore po fitojnë gjithnjë e më shumë popullaritet dasmat me nuse të blera. Në këto momente, për shembull, një vajzë turkmene mund të blihet me një çmim prej 10.000 $, ndërsa “kostoja” e një vajze të arsimuar është shumë herë më e lartë.
Skandalet në baza fetare në vendet e BE-së nuk po rreshtin. Pas asaj kur komuniteti mysliman i propozoi banorëve të Evropës për të minimizuar maksimalisht mbajtjen e qenve, nga evropianët pasoi përgjigjja ndaj ofertës së tij.
Që nga dita e sotme për myslimanet, të cilat jetojnë në Francë
Komisioni ndërpartiak i parlamentit francez rekomandoi të ndalohet në mënyrë legjislative mbajtja e hixhabës në institucionet mësimore, në spitale, në transportin publik dhe në dikasteret shtetërore.
Ceremonia e përcjelljes zyrtare të skuadrës përfaqësuese të Rusisë për në Olimpiadën në Vankuver do të zhvillohet në Tempullin kryeqytetas të Krishtit Shpëtimtar.
Festën e vet profesionale-Ditën e shtypit rus-e kremtojnë sot më 13 janar bashkëpunëtorët e mjeteve të informimit masiv (MIM).
Besimtarët orthodhoksë të Rusisë presin sot festën e quajtur Soçelnik (natën e vigjiljes së Krishtlindjeve dhe të pagëzimit), ditë e veçantë kjo në prag të Krishtlindjeve.
Në rrugën e vet drejt tolerancës së gjithmbarshme bota mund të humbas
310 vjet më parë u lëshua dekreti personal nga ana e Carit rus, Pjetrit të Madh "Mbi festimin e Vitit të Ri". Në përputhje me rregulloret e qeverisë festat e Vitit të Ri duhej të kremtoheshin çdo vit nga 1 deri më 7 janar.
Rusia, Viti i Ri, Pjetri i Parë, Cari, traditat, Historia
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Maj 2018
Kalendari i ngjarjeve
Maj 2018
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31