×
Politikë 2009
Që nga 1 janari i vitit 2010 në Bruksel do të hyjë në detyrën e Presidentit të Këshillit Europian-post ky që parashikohet nga Traktati i Lisbonës- ish Kryeministri i Belgjikës Herman Achille Van Rompuy.
"Serbët po hyjnë në Europë", "Serbia zuri radhën për në BE", "SHBA-s po tundojnë Serbinë".
Që nga 1 janari i vitit 2010 në Bashkimin Europian do të ketë jo pak risi.
10 vjet janë një afat i mirë për të kujtuar frazën
Duke nxjerrë përfundimet e vitit të dytë të qendrimit të vet në postin presidencial Dimitri Medvediev deklaroi mbi fillimin e reformës me përmasa të gjera në MPB dhe bëri thirrje sërish për modernizimin e ekonomisë ruse dhe sistemit politik.
Rusia është e gatshme të marrë pjesë në marrëveshjen e re globale për reduktimin e shkarkimit në atmosferë të gazit të dioksidit të karbonit (emitenteve), deklaroi Presidenti i Federatës Ruse Dimitri Medvediev.
Rusia dhe Bjellorusia do të arrijnë “shkallën më të lartë të integrimit” në politikën e jashtme. Një një konkluzion të tillë arriti Presidenti i Rusisë Dimitri Medvediev pas negociatave 5 orëshe me Aleksandër Llukashenkon.
Sekretarja amerikane e shtetit Hilary Clinton tashmë dha të kuptojë qartë, se në këto ditët e afërta pret deklarata të reja në lidhje me dërgimin në Afganistan të “trupave suplementare” nga aleantët e SHBA-s.
Forcat e Armatosura të Rusisë duhet të heqin dorë përfundimisht nga “aktivet joprofilore, jospecifike”. Të mbahen në forcat e armatosura autoservise stacionare dhe uzina riparimi tankesh në kushtet aktuale është një luks i pajustifikuar, i palejueshëm.
Samiti Ukrainë-BE që u zhvillua, të premten, më 4 dhjetor, në Kiev konfirmoi synimin e Brukselit për të zhvilluar edhe më tej programin “Partneriteti Lindor”.
Në lidhje me mbledhjen e parë, pas një pauze të gjatë, të K
“Mbreti vdiq! Rroftë mbreti!” Sigurisht që, Traktati №1 mbi Armatimet Strategjike Ofensive (TASO) nuk
Asnjë shtet i Euroatlantikut nuk duhet të forcojë sigurimin e vet për llogari të të sigurimit të të tjerëve.
Roma u bë vendi i zhvillimit të konsultimeve të zgjeruara dypalëshe ndërshtetërore ruso-italiane.
Krijimi në Euroatlantik i sistemit efektiv të sigurimit kolektiv është i pamundur pa Rusinë. Për këtë deklaroi Ministri rus i punëve të jashtme të mërkurën në Athinë.
Pas negociatave shumëmujore SHBA-s dhe Polonia arritën në marrëveshje në lidhje me statusin e trupave amerikane në këtë vend. Element kyç i marrëveshjes është vendosja e raketave të përtej oqeanit “Patriot” (MIM-104 Patriot) nën Varshavë.
Franca po ingranohet në projektet ruse. Investicionet do të shkojnë, kryesisht, për ndërtimin e gazsjellësit “South Stream” (“Rryma Jugore”) dhe në industrinë ruse të prodhimit të automobilave.
Presidenti i Rusisë Dimitri Medvediev në Mesazhin e vet parlamentar drejtuar Asamblesë Federale deklaroi, se në vitin 2010 trupave tona i duhen medoemos armatime që prodhohen në vendin tonë dhe sipas teknologjive tona.
26 nëntori është dita e parë e vizitës së Kryeministrit të Rusisë Vladimir Putin në Francë. Për “Zërin e Rusisë” njofton korrespondenti i saj special Mihaill Kurakin.
Mbledhja e mbrëmshme e Këshillit Rusi-NATO në Bruksel (në nivel ambasadorësh) destinohej të përgatiste terrenin për takimin e pritshëm ministror të 4 dhjetorit.
Sot në Bruksel po zhvillohet mbledhja zyrtare e Këshillit Rusi-NATO në nivel ambasadorësh. Formati i këtyre takimeve, siç dhe parashikohet nga dokumentet përkatëse, mund të jetë i ndryshëm.
SHBA-s shpresojnë shumë, se projekt marrëveshja e re me Rusinë, që ka të bëjë me shkurtimin e Armatimeve Strategjike Ofensive, do të jetë gati deri në fillim të dhjetorit.
Rusia shpreson për marrëdhënie të sigurta partneriteti me qeverinë e re të Gjermanisë dhe është e gatshme për një dialog të hapur me udhëheqjen e rinovuar të Bashkimit Europian.
Në Rusi po ndryshon doktrina ushtarake. Në të drejtpërsëdrejti flitet mbi të drejtën e dhënies së goditjes paralajmëruese bërthamore agresorit.
“Riformatimi” i marrëdhënieve tona u vu në veprim dhe ne po avancojmë në rrugë të drejtë”, me fjalë të tilla e karakterizoi etapën e tanishme të zhvillimit të marrëdhënieve ruso-amerikane Barak Obama.
Pikësynimin kryesor të turneut të përfunduar këto ditë të
Në Bangalore në jug të Indisë u zhvillua takimi i ministrave të punëve të jashtme të Rusisë, Indisë dhe Kinës.
Presidentët e Rusisë dhe SHBA-s, përkatësisht, Dimitri Medvediev dhe Barak Obama shpresojn
Nënpresidenti i SHBA-s Joseph Bide, i cili ka ndërmarrë aktualisht një udhëtim nëpër vendet e Europës Lindore, pas Polonisë dhe Rumanisë do të vizitojë Çekinë.
Publikimet e mëparshme
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Mars 2009
Kalendari i ngjarjeve
Mars 2009
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31