Fillimisht dikasteri në fjalë refuzoi marrjen e masave kundër Basheskut, meqenëse këto fjalë u shprehën prej tij përtej kufijve të vendit. Por, si përfundim, Gjykata e Lartë këmbënguli megjithatë për gjobitjen e tij.

Në vitin 2010, në një konferencë në Slloveni, Bashesku deklaroi si vijon: "Vetëm fare pak prej tyre (romëve) duan të punojnë", si dhe: "Tradicionalisht shumica e tyre jetojnë duke vjedhur".