Zgjedhjet e parakohshme parlamentare, sipas mendimit të qeverisë dhe anëtarëve të koalicionit qeverisës që e përbëjnë atë, janë të nevojshme që qytetarët e Serbisë të kenë mundësi të shprehen për të ardhmen e politikës shtetërore dhe të mbështesin përbërjen e re të parlamentit dhe qeverisë "me qëllim të përshpejtimit të reformave dhe modernizimit të shoqërisë".

Iniciatore e zgjedhjeve të parakohshme u bë forca kryesore në koalicionin qeverisës - Partia Progresiste Serbe (SNS), rejtingu i së cilës aktualisht është jashtëzakonisht i lartë.