Në fillim të qershorit ai u hospitalizua me një recidiv të infeksionit të mushkërive, kurse në shtator doli nga spitali dhe ndodhej në shtëpi nën kujdesin e vazhdueshëm të mjekëve.

Funerali i Nelson Mandela do të mbahet jo më parë se pas një jave në fshatin ku ai ka lindur 95 vjet të shkuara.

Mandela ka udhëhequr vendin në periudhën e viteve 1994-1999. Në të ritë e vet për ushtrim të veprimtarisë aktive kundër regjimit të Aparteidit ai u burgos për 27 vjet. Në vitin 1993 Mandela u nderuan me Çmimin Nobel për Paqe.