Projekti me vlerë 3.4 milionë $ është financuar nga miliarderi saudito-etiopian Mohammed Al-Amudi. Hulumtimet shkencore me ndihmën e observatorit do të kryhen nga Shoqata etiopiane e kërkimeve hapësinore e themeluar në vitin 2004.

Shkencëtarëve iu dha mundësia të vëzhgojnë planete dhe yje të ndryshme, Rrugën e Qumështit si dhe galaktika të largëta.