Në veçanti, një qelizë e jashtëligjshme kishte planifikuar të fillonte realizimin e diversionit disa orë para fillimit të procesit gjyqësor të ish-Liderit të Egjiptit, të rrëzuar nga pushteti nga ushtarakët më 3 korrik të këtij viti.

Ekstremistët kishin si qëllime të tyre një numër objektesh të rëndësishme të infrastrukturës, si dhe Akademinë e Policisë, ku, siç pritet, do të mbahet gjyqi. Të arrestuarve u është konfiskuar një sasi e madhe armësh, municionesh, eksplozivi, si dhe dokumente të falsifikuara.