Carpenter vdiq në një bujtinë në Denver, ku ai u dërgua pasi pësoi një insult.

Carpenter në vitin 1962 u përzgjodh për të fluturuar në bordin e anijes kozmike "Aurora 7" dhe i ra tre herë rreth e përqark Tokës gjatë 5 orëve. Pas vdekjes së tij astronauti i vetëm i gjallë i SHBA-së nga të parët që udhëtuan drejt kozmosit është 92-vjeçari John Glenn - amerikani i parë, i cili kreu fluturimin në orbitë.