Presidenti i Rusisë Vladimir Putin udhëzoi qeverinë të përpunojë çështjen e krijimit të një çmimi të tillë deri në 1 nëntor të vitit 2014.

Udhëzimi është dhënë në bazë të rezultateve të takimit të Këshillit për zhvillimin e shoqërisë civile dhe të drejtave të njeriut më 4 shtator. Ai është publikuar ditën e enjte në faqen e Internetit të Kremlinit.