Ministria e Punëve të Jashtme e Japonisë shprehu protestën në Ambasadën e Kinës në Tokio në lidhje me incidentin në fjalë.

Ishujt Senkaku janë objekt mosmarrëveshjesh territoriale midis Kinës dhe Japonisë.

Marrëdheniet kinezo-japoneze u përshkallëzuan pasi qeveria japoneze në shtator të vitit të kaluar bleu 3 ishujt e arkipelagut nga "pronari i tyre privat japonez".