ESA dhe NASA zhvilluan projektin ExoMars që përfshinte dërgimin në kozmos në vitin 2016 të sondës orbitale për studimin e Marsit dhe uljen në sipërfaqen e tij të një moduli, ndërsa në vitin 2018 - dërgimin e një roboti eksplorues të Marsit. Mirëpo NASA për shkak të mungesës së fondeve e shkurtoi pjesëmarrjen e saj në këtë projekt. Pas kësaj, me ftesë të ESA projektit iu bashkua Rusia.

Galeria fotografike: Në "MAKS-2013" do të organizojnë lidhjen e drejtpërdrejtë me kozmosin