Statuja e heroinës së përrallës me të njëjtin titull të Hans Christian Andersen, e realizuar nga skulptori danez Edvard Eriksen, u vendos më 23 gusht të vitit 1913 në shëtitoren pranë bregut në qendër të Kopenhagenit, dhe që nga ajo kohë është kthyer në simbol të kryeqytetit danez.

Çdo vit ky monument vizitohet nga rreth 1 milion turistë.