Siç deklaroi Kryeministri i vendit, falë këtij projekti mbretëria do të mund të përftojë deri në 100 milionë metra kub uji të ëmbël në vit.

Sipas fjalëve të ekspertëve, Deti i Vdekur mund të thahet deri në vitin 2050. Megjithatë, ekologët druhen se zhvendosja e ujit nga një det në tjetrin mund të dëmtojë seriozisht ekosistemin unikal të këtij rezervuari ujor natyror, i cili ndodhet në kufirin e Jordanisë dhe Izraelit.