Ky vendim u kushtëzua nga treguesit e dobët ekonomikë të vendit dhe nga reformimi i pamjaftueshëm, pavarësisht përparësive të anëtarësimit të Kroacisë në BE.

Recesioni në Kroaci po vazhdon për të pestin vit me radhë. Që nga viti 2008 GDP-ja e vendit ka rënë me 12%. Rënia e mëtejshme parashikohet edhe në vitin 2013.