Atje, sipas legjendës, në vitin 1717 peshkatarët vendas peshkuan nga lumi një statujë të vogël të Virgjëreshës Mari, e cila deri më tani konsiderohet mrekullibërëse. Dita e përvetësimit të saj - 12 tetori - është shpallur festë kombëtare në Brazil.

Papa i Romës në lokalitetin Aparecida shërbeu meshën e vet të parë publike, iu drejtua besimtarëve të mbledhur me një predikim këshillues, ndërsa gjatë drekës ftoi kuzhinjerët dhe kamerierët t'i bashkoheshin sofrës, duke shkelur në këtë mënyrë përsëri protokollin. Një gjë e tillë nuk parashikoj absolutisht në programin e ceremonisë.