Administrata lokale rivendosi nivelin "portokalli" të alarmit të fazës së dytë në vend të nivelit të "verdhë" të ulët të alarmit, duke theksuar se vendimi për evakuim vazhdon të merret nga banorët e zonave të banuara në afërsi të vullkanit.

Vullkani Tungurahua me lartësi 5.000 metra mbi nivelin e detit ndodhet 120 km nga kryeqyteti i Ekuadorit, Kuito, dhe aktivizimi i tij nuk ka rreshtur gjatë 14 viteve të fundit.