Avioni i ri ka indeksin 39-8, ndërsa fluturimi i tij i parë është planifikuar në vitin 2015. Gjuajtësi në fazën e parë do të përdoret si demonstrues i teknologjive dhe mundësive të reja. Shumica e modifikimeve teknike u zhvilluan nga kompania Saab në gjuajtësit Gripen NG.