Në tre vitet e ardhshme Rusia dhe Serbia kanë ndërmend të zbatojnë bashkarisht njëherazi disa projekte premtuese. Para së gjithash në sferën e energjetikës të Republikës së Serbisë, në rikonstruktimin e rafinerisë së naftës "Novi Sad". Atje do të nisë prodhimi i vajrave. Do të rinovohet edhe uzina "Pançevo". Në të do të fillojnë të aplikohen teknologjitë e reja për përpunimin e thellë të hidrokarbureve. Vëllimi i investimeve ruse në rikonstruktimin e ndërmarrjeve të sipërpërmendura do të arrijë deri në 1.5 miliardë euro. Fakti, se Serbia ka zgjedhur Rusinë si investitore strategjike, është plotësisht i kuptueshëm, thotë vëzhguesi i Radiokompoanisë "Zëri i Rusisë" Pjotër Iskenderov:

- Serbia nuk është përfshirë në orbitën e mekanizmave financiarë evropianë - si atyre të anti-krizës, ashtu dhe thjesht investues. Prandaj, për këtë arsye, Serbia nuk ka nga të marrë më investime përveç se nga Rusia, me të cilën Serbinë e lidhin marrëdhënie shumëvjeçare ekonomike dhe politike.

Bashkëpunimi midis dy vendeve është intensifikuar në mënyrë të ndjeshme në fillim të vitit 2008. Palët ranë dakord për pjesëmarrjen e Serbisë në ndërtimin e tubacionit të gazit rus "South Stream" ("Rryma Jugore"). Si rezultat, Beogradit iu garantuan pagesat e tranzitit të tij. Ndërsa kompania serbe e naftës "NIS" mori një shans për të ripërtërirë infrastrukturën e vet. Pas integrimit me kompaninë simotër të "Gazprom-it" - "Gazprom Neft", "NIS" u bë eksportuesja e dytë e produkteve të naftës nga Serbia. Nga janari deri në dhjetor dërgesat e tyre jashtë vendit janë rritur me 63% në krahasim me vitin e kaluar. Kjo dha të hyra suplementare në buxhetin e republikës.

Tani rrethi i interesave të investitorëve rusë është zgjeruar ndjeshëm, ai përfshin industrinë, sportin, kulturën dhe arsimin.

Marrëdhëniet mes Rusisë dhe Serbisë, sipas mendimit të ekspertëve, po dalin tani në një nivel të ri. Serbia po shndërohet në një partnere kyçe në realizimin e projekteve të transportimit të burimeve ruse të energjisë. Degët nga seksioni serb i gazsjellësit "South Stream" do të vazhdojnë të shtrihen në Evropën Qendrore dhe Jugore. Dhe së shpejti Beogradi do të fillojë të gëzojë edhe përfitime të mëdha ekonomike nga partneriteti me Moskën.