- Unë merrem gjithmonë me diçka të lidhur domosdoshmërisht me krijimtarinë, me jetën e lirë. Për mua simbol i ekzistencës normale ka qenë përherë fjala "liri". Liria e plotë, sa ishte e mundur dhe e pamundur kjo.

Do të dukej në vështrim të parë - e çfarë lirie mund të ekzistonte gjatë kohës së regjimit sovjetik? Po, me të vërtetë, unë nuk mund të udhëtoja jashtë shtetit, të blija vila e makina, edhe pse fitoja shumë para. Që nga mesi i viteve 1950 unë jam marrë me kolazhe, kam punuar me botues të ndryshëm, ilustroja qindra libra dhe revista.

Ishte dimri i vitit 1969. Tek unë në shtëpi erdhën disa miqtë e mi dhe më thonë: "Për herë të parë ka ardhur në Moskë një fotograf i famshëm italian. Atij i nevojitet ndonjë material sensacional, bombastik. Një nga revistat më të famshme në Itali, me të cilën bashkëpunonte fotografi, priste prej tij imazhe mbi një vend të palëvruar, "të pashkelur" deri më sot. E quanin italianin Caio Mario Garruba.

Unë fillova të përsiat në mënyrë logjike: "Çfarë gjëje të tillë të veçantë ka Rusia që nuk mund të gjendet më kërkund tjetër në botë?". Dhe aty për aty më regëtiu në mendje ideja: kjo është tema ime e preferuar - Gratë ruse! Unë do të pikturoj tabllo të vërteta në trupin e femrës!

Caio Mario Garruba erdhi në studion time. Unë ftova një nga supermodelet më të famshme të Moskës të asaj kohe. Vajza ishte çmendurisht e bukur, një hyjni e vërtetë! Ajo u zhvesh, unë mora në dorë paletën me bojëra dhe nisa të pikturoj me penel direkt në trupin e saj. Gjatë kësaj piktura ime mund të buzëqeshte, të fliste dhe madje të lëvizte. Zbulimi ishte i madhërishëm, grandioz. Kjo ishte eksperienca e parë në botën e body art-it. Unë edhe vetë mbeta i shokuar nga puna ime, ajo më impresionoi pa masë. Doli diçka me të vërtetë fantastike! Edhe unë, edhe Caio Mario Garruba ishim tej mase të entuziazmuar!

Pas kësaj ai iku në Itali, kurse në dhjetor të vitit 1969 miqtë e mi në Ambasadën italiane më sollën një revistë. Ata më thanë se italianët janë mrekulluar nga puna ime dhe thonë ua sa interesante është jeta në Rusi, çfarë njerëzish jetojnë atje, çfarë arti ka ky vend! Unë ngrita prestigjin e vendit tim!

Ndërsa, siç dihet, revista nuk përmban vetëm fotografi, por edhe tekste. Unë dhe Garruba as që mund ta imagjinonim dot se në redaksinë e revistës nën foto do të botonin një poezi të ndaluar në Bashkimin Sovjetik, kurse në kopertinën e saj fotomodelen e pikturuar prej meje dhe mbishkrimin: "Mbi hirin e Stalinit!". Në Kremlin këtë publikim e quajtën "diversion ideologjik". Por ndërkohë nëpër botë filloi të përhapet me shpejtësi vala e body art-it, u krijuan madje dhe akademi. U botuan shumë libra, në të cilët mua më kanë quajtur patriark të kësaj lëvizje.

Në atë kohë unë nuk mund të udhëtoja jashtë shtetit, por, pavarësisht nga kjo nëpër botë u hapën më shumë se 50 ekspozita të mia, filluan të botohen katalogje, të shkruhen artikuj rreth meje. Unë bëja në vendin tim jetën normale të artistit të lirë. Dhe kjo ishte e pamundur të besohej.