Korrespondenti i "Zërit të Rusisë": Shkëlqesia Juaj, më lejoni t’Ju falenderoj edhe njëherë për kohën që na rezervuat me kortezi për t'iu përgjigjur pyetjeve, të cilat interesojnë audiencën e "Zërit të Rusisë". Unë do të doja ta filloja bisedën tonë me një temë mjaft të komplikuar, e cila preokupon tej mase edhe opinionin publik polak, edhe atë rus, edhe vetë komunitetin ndërkombëtar - kjo është katastrofa ajrore e avionit të Presidentit polak nën Smolensk. I është vënë vallë pikë hetimit të saj? A është vënë pikë logjike nga shoqëria polake në vetëdijen e saj në lidhje me atë që ka ndodhur, apo disa procese të caktuara vazhdojnë të evoluojnë në këtë drejtim?

Ambasadori rus Aleksandër Aleksejev: Ju falenderoj për mundësinë që më dhatë për t’iu drejtuar audiencës së "Zërit të Rusisë". Çështja e katastrofës ajrore nën Smolensk është veçanërisht akute, madje tejet e komplikuar për t’u perceptuar si nga polakët, ashtu dhe rusët. Përsa i përket hetimit, dua të them se ai po vazhdon. Ai është shtyrë në mënyrë të përsëritur dhe tani është e pamundur të thuhet se kur do të përfundojë. Por edhe nëse hetimi do të ketë përfundimin e vet logjik, debati për sa i përket pranisë së kësaj teme në mentalitetin e popullsisë polake është një çështje shumë e komplikuar, dhe unë mendoj se kjo gjendje do të vazhdojë të ruhet për një kohë mjaft të gjatë.

Korrespondenti i "Zërit të Rusisë": Nuk mund të mos kujtoj në këtë rast një moment tjetër, i cili ka zymtësuar, ka hedhur një hije të re në marrëdhëniet ruso-polake - përdhosja e monumentit të ushtarëve sovjetikë në qytetin polak të Gdansk.

Ambasadori rus Aleksandër Aleksejev: Ky është huliganizëm i paskrupullt, Ambasada ruse lëshoi ​​një deklaratë në lidhje me këtë akt dhe mua, të them të drejtën, më befasoi reagimi i mprehtë, i njëzëshëm dhe jashtëzakonisht negativ ndaj kësaj deklaratë. Kjo sugjeron se fushata propagandistike, e cila, për fat të keq, nuk zhvillohet vetëm në Poloni, por edhe në shumë vende të tjera të botës për të shtrembëruar të vërtetën historike dhe për të nënçmuar rolin çlirimtar të Ushtrisë së Kuqe, nuk mbetet pa rezultat. Unë mendoj se nga kjo duhet tënxirren konkluzione shumë serioze.Për mua më i rëndësishëm është reagimi i shoqërisë polake.

Korrespondenti i "Zërit të Rusisë": Si i percepton shoqëria bashkëkohore polake dhe vetë elita polake perspektivat e bashkëpunimit ekonomik mes dy vendeve? Në ç’masë është realizuar në jetë potenciali i këtij bashkëpunimi?

Ambasadori rus Aleksandër Aleksejev: Unë mendoj se kjo është realizuar me rreth 50%. Po përse me 50%? Sepse unë e ndaj bashkëpunimin ekonomik në pjesën përbërëse të tregtisë dhe atë të investimeve, e cila është shumë më e avancuar dhe më bashkëkohore. Qarkullimi tregtar midis Rusisë dhe Polonisë vjen duke u rritur çdo vit. Kjo është një tendencë mjaft pozitive dhe ajo duhet të jenë e mirëpritur. Probleme të mëdha lindin në lidhje me investimet kapitale të ndërmarrjeve dhe firmave ruse në ekonominë polake. Në këtë sferë, me sa duket, do të nevojitet një punë shumë më afatgjatë për të kapërcyer stereotipet që frenojnë polakët. Unë jam absolutisht i bindur se ato do të arrihet të kapërcehen, sepse ajo është thjesht një pozitë e panatyrshme, por për arritjen e këtij qëllimi duhet të punohet intensivisht.

Korrespondenti i "Zërit të Rusisë": Sa efektiv është ndërveprimi ynë kulturor?

Ambasadori rus Aleksandër Aleksejev: Nëse ka në marrëdhëniet midis Polonisë dhe Rusisë ndonjë sferë, ku marrëdhëniet tona janë harmonike dhe dinamike, kjo është ajo kulturore. Kultura polake është shumë e kërkuar, popullore në Rusi, ndërsa kulturën ruse e duan shumë polakët. Prej shumë brezash është krijuar një bazë e mrekullueshme, mbi të cilën mund të ndërtohen godina të ndryshme. Sonte në mbrëmje, në një nga sallat më të mëdha të koncerteve të kryeqytetit polak, do të debutojë Ansambli i famshëm rus "Aleksandrov". Salla, si gjithmonë, do të jetë e mbushur plot e përplot. Unë jam i bindur se koncenti i tij do të pritet mjaft ngrohtë nga publiku dhe se të pranishëm në sallë nuk do të vetëm njerëzit, të cilët mbajnë mend kohët e vjetra, por edhe shumë të rinj që i tërheq kultura ruse dhe që e shfrytëzojnë këtë mundësi për të dëgjuar një muzikë me të vërtetë të mirë dhe një ekzekutim të shkëlqyer.

Korrespondenti i "Zërit të Rusisë": Me sa duket nga të gjitha, përkundër vështirësive të caktuara që lindin përherë edhe në mesin e të gjitha vendeve të tjera, perspektivat që shihen edhe nga Moska, edhe nga Varshava janë mjaft optimiste?

Ambasadori rus Aleksandër Aleksejev: Kjo është absolutisht e vërtetë! Perspektivat duken shumë optimiste. Përse i përket vështirësive, kjo është një dukuri krejtësisht normale, dhe në qoftë se ne flasim për disa komplikime të caktuara, këtë e bëjmë vetëm me qëllim që të ndërmarrim përpjekje më të mëdha e më intensive për kapërcimin e tyre.