Komiteti i Shtetëror për Gjendjen e Jashtëzakonshme (russ. ГКЧП (GKÇP) - organi i vetëshpallur i përbërë prej përfaqësuesve të udhëheqjes së Komitetit Qendror të Partisë Komuniste të Bashkimit Sovjetik dhe qeverisë sovjetike. Presidenti i BRSS Mihaill Gorbaçov (Mikhail Gorbaçov) u rrëzua nga pushteti, në vend u shpall për gjashtë muaj gjendje e jashtëzakonshme, në Moskë hynë trupat ushtarake, në media u rivendos censura, u anulua një numër i madh i të drejtave dhe lirive kushtetuese të qytetarëve.

Rezistencën ndaj Komitetit Shtetëror për Gjendjen e Jashtëzakonshme (russ. ГКЧП (GKÇP) e udhëhoqi Boris Jelcin (Boris Yeltsin).

Më 22 gusht anëtarët e Komitetit Shtetëror për Gjendjen e Jashtëzakonshme u arrestuan.

Më vonë Mihaill Gorbaçov (Mikhail Gorbaçov) dha dorëheqjen vullnetarisht nga posti i presidentit. Boris Yeltsin, pasi u bë President i Rusisë bashkëkohore, e ndaloi veprimtarinë e Partisë Komuniste në vend.