Pse njerëzit duan t’i shndërrojnë kafshët e tyre të dashura nga mishngrënëse në barëngrënëse? "Zëri i Rusisë" u përpoq të gjejë një përgjigje për këtë pyetje.

Julia Sokovolla, e zonja e qenit të racës Labrador me emrin Maks, shprehet plotësisht e bindur se dieta me perime për qentë është një zgjedhje krejtësisht e natyrshme, së cilës duhet t’i përmbahen të zotërit e këtyre kafshëve që praktikojnë vegjetarianizmin:

- Për më shumë se dhjetë vjet unë jam një vegjetariane e rreptë. Nuk përdor fare në ushqimin tim prodhime me origjinë shtazore, duke përfshirë qumështin dhe vezët. Arsye për këtë zgjedhje timen u bë dimensioni etik. Pa mendoni për një moment: çdo vit më shumë se dyzet miliardë kafshë sakrifikohen për të ushqyer ngrënësit e mishit. Dhe në çfarë kushtesh të tmerrshme mbahen këto krijesa të ngrata! Por mos vallë lopët, derrat dhe pulat, prej mishit të të cilave prodhohet ushqimi për qentë, vuajnë më pak? Unë mendoj se vrasja e kafshëve të tjera për hir të plotësimit të preferencave ushqimore të kafshëve të dashura shtëpiake, si minimum, është e padrejtë, e pandershme në marrëdhënie me veten, në qoftë se ne flasim për komunitetin vegjetarian.

Shumë vegjetarianë në Rusi dhe në Perëndim po përballen me këtë dilemë. Të ushqejnë apo jo qentë e tyre me mish? Pasi shumë vegjetarinë mbajnë një qëndrim mjat të vendosur, për të mos thënë luftarak, ndaj gjithë industrisë së blegtorisë. Nëse nuk do të ushqehen qentë me mish, atëherë në ç’mënyrë të krijohet një racion i përshtatshëm, i drejtë që nuk do të dëmtojë shëndetin e kafshëve shtëpiake?

Julia Sokovollova ndan përvojën e saj:

- Unë kam studiuar një mal të tërë me literaturë përkatëse para se ta kaloja Maksin në dietë vegjetariane. Rezultoi se qentë jo vetëm që nuk vuajnë, por madje në një masë të konsiderueshme dhe përfitojnë nga kalimi tek ushqimi vegjetarian. Sepse shumica e ushqimeve bashkëkohore prej mishi për qentë prodhohen nga produkte të tilla helmuese, saqë çuditesh se si qentë tanë janë ende gjallë. Doli se nevojat fiziologjike të organizmit të qenit mund të plotësohen për mrekulli pa përdorur dietën e mishit.

Për Maksin është viti i dytë që ai nuk han prodhime mishi. Dhe, duhet thënë, se ai është shumë më aktiv dhe më i shëndetshëm se sa moshatarët e tij, të cilëve u japin ushqimin "e zakonshëm" për ta. Kështu që unë jam mëse e bindur se kam bërë zgjedhjen e duhur.

Megjithatë, veterineri Artjom Melnikov paralajmëron se nuk duhet ndryshuar menjëherë, në mënyrë të theksuar, racioni ushqimor i kafshës suaj të dashur:

- Kjo mund të jetë shumë e rrezikshme për shëndetin e kafshës, deri në vdekjen e saj. Në vend që të eksperimentoni me shëndetin e mikut tuaj besnik me katër këmbë, do të ishte më mirë të gjenit një veteriner të saktë e të zotin dhe së bashku me të të përpilonit regjimin e ushqimit optimal për kafshën.

A e mbështesni ju idenë se qentë mund t’i bësh vegjetarianë apo jo, duke pasur parasysh faktin se ndërhyrja në natyrë mund të çojë në pasoja të paparashikueshme?