Bashkimi Evropian po përballet aktualisht me probleme ekonomike dhe politike. E megjithatë, ngjarja në fjalë ka një rëndësi të veçantë për Kroacinë?

- Përfundoi një nga etapat e historisë sonë dhe tani po fillon e ardhmja e re për Kroacinë. Procesi i integrimit Evropian të Kroacisë zgjati më shumë se ai i vendeve të tjera që hynë para nesh në BE, por kjo e ka përgatitur më mirë Kroacinë për anëtarësimin në BE dhe për përballjen me sfidat e ardhshme. Qytetarët e vendit tonë kanë një vizion mëse real ndaj gjërave. Ne nuk ushqejmë shpresa të tepruara se gjërat do të ndryshojnë për 1 natë dhe se nesër do të kemi një jetë më të mirë në vend. Ne jemi mëse të vetëdijshëm edhe për problemet dhe vështirësitë me të cilat ballafaqohet BE-ja në këtë moment, por ne besojmë se në qoftë se do të marrim pjesë në gjetjen e zgjidhjeve për këto probleme, ne në këtë mënyrë do të ndihmojë edhe veten tonë.

Kohët e fundit Moskën e vizitoi delegacioni kroat, i kryesuar nga Ministri i Turizmit i Kroacisë Darko Lorenzin, për të analizuar se si po ecën përgatitja për vendosjen e regjimit të vizave për qytetarët e Rusisë. Përveç vizave, çfarë ndryshimesh të tjera priten në marrëdhëniet tona?

- Gjatë përshtatjes së sistemit të vet ligjor në përputhje me atë të BE-së Kroacia qe e detyruar për të aplikuar regjimin e vizave për qytetarët rusë. Kjo nuk ishte aspak zgjedhja jonë. Nëse do të varej prej nesh, ne do ta kishim lënë regjimin pa viza për turistët rusë - mysafirët e shumtë dhe të shtrenjtë të Kroacisë. Vizat janë futur që nga 1 prill, prandaj erdhi Ministri në Moskë për të parë nëse ka ndonjë vështirësi, për të verifikuar se në ç’shkallë është e gatshme Konsullata për të kryer këtë punë të përgjegjshme. Ne vazhdojmë të japim viza pa vonesë dhe premtojmë të ndjekim një politikë të vizave maksimalisht liberale.

Në të ardhmen Kroacia do të duhet të ndërtojë politikën e saj në përputhje me atë të BE-së. Por meqenëse BE-ja dhe Rusia janë partnere shumë të rëndësishme, unë nuk mendoj se ne na presim ndofarë ndryshimesh të mëdha.

Duke u anëtarësuar në BE Kroacia pushoi së qeni anëtare e Shoqatës së Evropës Qendrore për Tregti të Lirë. Nga njëra anë, për vendet e Ballkanit që nuk hyjnë në BE kjo do t’i bëjë importet e mallrave kroate të paleverdisshme. Nga ana tjetër, Kroacia do të bëhet njëfarë ure ndërlidhësë midis BE-së dhe rajonit, i cili është ende në rrugë e sipër "drejt Evropës".

- Kroacia domosdoshmërisht do të mbajë në fokusin e saj bashkëpunimin me fqinjët, ne kemi shumë gjëra të përbashkëta me vendet e rajonit. Qëllimi ynë është për të ardhur përsëri në tregun e përgjithshëm. Është e rëndësishme që sipërmarrësit dhe industrialistët e vendeve tona të bashkëpunojnë më intensivisht dhe të jenë të gatshëm për t'iu përshtatur rrethanave të reja. Ndërkohë ekonomia është vetëm një aspekt i marrëdhënieve tona. Por akoma më i rëndësishme është, ndoshta, aspekti politik, sepse Kroacia është e angazhuar sinqerisht për t’i siguruar mbështetjen vendeve të rajonit tonë në rrugën e tyre drejt BE-së.