Kroacia u bë anëtarja e 28-të e Bashkimit Evropian. Pikërisht në mesnatën e 1 korrikut në pikat kufitare pranë emblemave, stemave dhe flamujve shtetërorë të Kroacisë u shfaq simbolika e BE-së.

Oficerët doganorë ndalën së ngarkuari me tarifa mallrat që kalojnë kufijtë me vendet e tjera të BE-së. Por Kroacia nuk kanë ndërmend, megjithatë, të vërë në qarkullim në vend euron dhe nuk do të bëhet pjesë e zonës Shengen.

Përbërja e Bashkimit Evropian nuk është plotësuar me anëtarë të rinj që nga viti 2007, kur unifikimit të shteteve evropiane iu bashkuan Bullgaria dhe Rumania.